Poreklo prezimena Tomašević

16. mart 2012.

komentara: 21

[toggle title=”TESTIRANI TOMAŠEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Tomašević

Haplogrupa: E1b rod Bjelopavlića

Poreklo: Južni Banat, Srbija

Krsna slava: Petkovdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (21)

Odgovorite

21 komentara

  1. miroslav tomašević

    voleo bi da znam poreklo prezimena

  2. Tomašević

    Kakav bre juzni Banat, kakvi bakraci???
    Tomaševići pripadaju srpskom plemenu Banjani iz Stare Hercegovine koje je 1878 pripojeno Crnoj Gori (da ne bi ostala bas mnogo mala). Preci Nikole Tesle i Vladike Velimirovica vuku korene iz Banjana. Patrijarh Arsenije IV Jovanovic je bio iz Banjana. Slava je Sveti Jovan.
    Predlazem da porcitate knjigu “KLENČANI” (Živko A. Đurković).i da skoknete to Wikipedije i ukucajte “Banjani”.

    • A ja vama prepametnom predlažem da bolje pročitate šta piše u članku i da pročitate ponešto o genetičkoj genealogiji. Biće vam lakše protumačiti članak.

    • Moj deda Djoko Tomasevic je rodjen u Klenku, ali se vremenom preselio u Smederevo gde ja sada i zivim, pozdrav.

      • Goran

        Moj deda Veselin Tomašević je takodje rodjen u Klenku! Ziveo I umro u Šapcu. Čuo sam da su dosli iz sela Banjska na Kosovu i Metohiji.

    • Lazar Tomasevic

      Tomasevici nisu pleme i ne datiraju iz 19 veka, vec datiraju iz bosne i hercegovine od Stefana Tomasevica koji je vladao od 1451-1456 on je zacetnik nase potodice

      • Irena

        Moj deda Marko Tomašević je iz Knezeva (Bregovi) Skender Vakuf,otac mu se zvao Petar a majka Marija, kada je bila kolonijalizacija preselili su u Srem.

    • Ninko

      Moji Tomaševići ( po majčinoj liniji ) žive u selu Okič, Kordun, Krajina.. đe su prije 4 vijeka došli sa područja Crne Gore ili Hercegovine ( TJ. iz Banjana ). Poznati su bili kao Luka i Niko Crnogorci, i zauzeli su prilikom doseljavanja jednu od najviših čuka na Kordunu ( poznatu pod imenom ČUNGAR ), na kojoj je u vrijeme Vojne Krajine i borbe protiv Osmanlija bio čardak ( osmatračnica ). Slave Svetog Jovana Krstitelja. Svi visoki i lijepi.

  3. Tomašević

    izvinjavam se, ali genetika mi nije struka…sta ste vi ovde, svi geneticari, jeli ?

  4. Tomašević

    ok, onda molim moderatora da izbriše moj poslednji komentar. Ipak smatram da je gosn Đurković dosta doprineo svojim istraživanjima rodoslovlja u knjizi koju sam naveo. Možda pomogne u daljim istraživanjima i drugih prezimena.

  5. Milovan Tomasevic

    Moji su iz okoline Prijepolja, selo iznad Brodareva, Orasac. Odatle je deda, a baba je od Drobnjaka iz Kamene Gore. Iz price sam cuo da smo dosli tu iz Kuca, ne znam kad.

  6. Vojislav Ananić

    TOMAŠEVIĆ (p.k). Tomaševići (p). u Ukšićima (Ljubomir, Trebinje). Starinom su iz Kruševice u Boki kotorskoj. U Ukšiće su doselili oko 1880.g. kada su kupili zemlju od aga Hadžismajlovića. Prezime su, vjerovatno, dobili po nekom svom pretlku Tomašu. Godine 1970. u Ukšićima su bile dvije kuće Tomaševića. Slave Lučindan (59:141; 187:123). Tomaševići-Kukice (k) su u Cicrini (Popovo). Dalekom starinom su iz Somine u Banjanima. Iz ovog kraja su došli u Čvaljinu. Iz Čvaljine je “dedov praded” preselio u Cicrinu, zbog krvnine. Od njih potiče Miše Tomašević “komandir bataljona u hercegovačkom ustanku 1875, u odredu vojvode Musića”. Ranije su se zvali Paklarevići. Slavili su Šimundan (79:161).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Maja Tomašević

      Poštovani,

      Moji preci su poreklom iz nikšićke župe, slavimo Lučin dan, a zbog krvne osvete sa Turcima, izbegli su u bokeške Kruševice, tri brata Tomo, Muro i Milan, od kojih vode poreklo današnja prezimena Tomašević, Murišić i Milanović, čiji potomci i danas žive na teritoriji opštine Herceg-Novi. Deda mog dede, je serdar Tomo Tomašević. Mog oca sestra od strica Danica Tomašević, jedna od pet Danica koje su poginule u bitci na Sutjesci.
      Postoji pretpostavka da vodimo poreklo od Ćorovića iz Župe, ali to nije sigurna informacija.
      Da li Vi možda znate Prezime mojih predaka prije nego što su ga promijeniti ili možda znate gde bih mogla da se informiše o tome. Imena koja su se najčešće davala u mojoj familiji su Luka, Bogdan, Tomo, Savo, Vojislav.

      Srdačan pozdrav

  7. Avlijaš Zoran

    Vasilj Tomašević došao u Sarajevsko Polje- Krupac oko 1780 g. Tu mjenja prezime u Avlijaš ( najamnik Teftedarija u avliji konaka u Vojkovićima ) .Sinovi Vasiljevi se raseljavaju ovako: Todor i Gojko ostaju u Krupcu
    Jakov i Risto oko 1840 dolaze u Rakovicu -Rudnik a poslije Risto prelazi u Zenik
    Aleksa oko 1860. dlazi u Vojkoviće
    Danas Avlijaša ima u Kanadi Australiji ,SAD , Italiji ,Rusiji Srbiji.

  8. Tomašević Nenad

    Želeo bih da mi se jave Tomaševići koji slave Svetog Stefana, a poreklom su sa poteza Nova Varoš-Prijepolje.

    • Violeta

      Poštovani,

      Moja porodica slavi svetog Stefana. Živimo u Čačku, ja sam rođena u Čačku. Otac je rođen u Dragačevu, ali je kao mali doveden da živi sa svojom bakom u Čačku dok je stric ostao sa roditeljima u selu Donja Kravarica u Dragačevu. Takav neki običaj je vladao u to vreme, verovatno zbog toga što su komunisti oduzimali zemlju narodu, pa da nas ima takoreći da pokrivamo svoja ognjišta, odnosno imanja na mestima gde imamo najviše zemlje i onda se razvio taj trend da jedan sin živi u selu a drugi u gradu, jedan sa roditeljima, a drugi sa bakom i dedom. Otac je 1950.godište, ja sam 1990. Imamo zemlju u Dragačevu i zemlju ovde u Čačku. Tata kaze da su Tomaševići iz Foče preko Hercegovine došli u Nikšić, pa to onda dalje svuda po malo – Prijepolje, pa ovamo Zapadna Srbija, Šumadija…Svako dobro i pozdrav.

    • Tatjana Lazarević

      Poštovani gospodine,
      Moja majka je od Tomaševića, iz Ivanjice. Njen deda po ocu Uroš Tomašević je bio trgovac, imali su lepu kuću i radnje u glavnoj pešačkoj ulici u Ivanjici. Nekoliko porodica još živi u Ivanjici. Svi slavimo Sv. Stevana, po kome je majčin brat dobio ime. Ne znam mnogo o poreklu pre imena Tomašević.

  9. Dragana Tomašević

    Moji Tomaševići su iz sela Venčani okolina Aranđelovca. Pokojni stric je pomalo istraživao i došao do saznanja da je postojao izvesni Tomaš još u doba Karađorđa u tom selu. Inače, slava mojih Tomaševića Sv. Nikola.