Порекло презимена Тимотијевић

16. март 2012.

коментара: 53

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Nikola

    Timotijevici poticu iz Pelagonije. Ispod planine Pelister kod Bitolja. Imate tamo manastir pa mozete dobiti informacije o tome. Prvi pisani tragovi tog prezimena su iz 12 veka, ali ne kao Timotijevic, vec kao Timotijevski. Najezdom turaka, selili su se ka Crnoj gori i hercegovini. Danas vecinski zive u oblasti zlatiborskog okruga i grada Uzica. Svi slave slavu Sv. Nikolu. Ja imam neke delove tog prezimena kuci a rodoslov imam iz 1700 godine kod kuce mojih predaka.
    Samo mislim da je to prezime grckog porekla ipak ☝️, po nekim plemenima jos pre 12 veka.

    • Дамјан

      Не пије то воду, у тим пределима суфикс -ски је дошао доста касније кад је био покушај бугаризације Србије а код Грка баш и нема презимена са тим суфиксом, једино ако је презиме другачије гласило а не Тимотијевски.

      • Mina Timotijevic

        Nema tog prezimena u Grckoj, ali je ime Timotheus (Timotije) grčko. Meni je baka kazala da su u stara vremena prezimena nastala od imena pretka koji je nosilac porodice. Mileta – Miletić, Blagoje – Blagojević itd. Timotije bi bilo ime od kog prezime potiče a Timotije je grčko ime. Prezime Timotijevic je sastavljeno od grčkih reči, ne slovenskih. Mene je potpuno zapanjilo kad sam to shvatila.

      • Nikola

        Naravno da je drugacije glasilo i na grckom, nisam to napisao. Te podatke iskreno nisam pronasao.

    • Mina Timotijevic

      I ja mislim da mora biti grčko. Nije sastavljeno od slovenskih reči, kao što su prezimena kao Blagojević, Vukosavljević itd. Timotije, Timo theus (deus) – onaj koji poštuje boga, tako nešto sam zaključila (lingvista sam pa znam nešto Starogrčkog. Zanimljivo prezime

      • Nikola

        Dobro vece, Mina. U pravu ste za to, samo ja nisam istrazivao dublje od Pelagonije. A verujem da po prezimenu Timotijevici poticu od Grka! Svako dobro zelim!

        • Дамјан

          Не мора да значи да Тимотијевићи потичу од грка, по тој логици би онда Васиљевићи, Митровићи, Николићи, Филиповићи, Трифуновићи идр. да сад не набрајам исто били грчког порекла.
          Пола Срба носи грчка имена а давали су их јер су имала одређена значења а и тада је доминирала Византија на овим просторима и покрштавала овдашњи живаљ, па су тако настала и већина данашњих презимена.
          Једноставно дошло је до мешања словенских и грчких имена па тако настадоше и разна презимена код нас, као и она која су настала према одређеном занату којим се бавила та породица.

    • Mina Timotijevic

      Zdravo Nikola,
      I ja sam zaključila da mora biti grčko jer je sastavljeno od grčkih reči, a ne slovenskih. Timotije, Timo theus (deus) – onaj koji poštuje Boga. To sam ja našla. Lingvista sam tako da znam nešto klasičnog grčkog.

    • Раденко

      Здраво Никола, да ли тај родослов можете да пошаљете овде или у групу Тимотијевић на фејсбуку?