Порекло презимена Тешовић

16. март 2012.

коментара: 9

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешовић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Крушчица, Ариље, Србија

Крсна слава: Ђурђиц

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ  ‘Стручна књига’

ТЕШОВИЋИ (живе на Годијељима)

Тешовићи су од давнина живјели на Годијељима, гдје су се раније презивали Јованчевићи, а садашње презиме су добили по Тешу Јованчевићу. Казују да су род с Педовићима, који такође живе на Годијељима и с којима су им посједи заједнички. Има их исељених у Босну и Србију, а има и једна кућа у Никшићу.

У Годијељима их је увијек било само по једна кућа.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Томиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Милан Стојић

    О Тешовићима из Крушчице пуно података има у књизи Пере Пећинара
    ” Сеобе кроз Ужички крај од 1800 до Бабинске буне”

  2. Bogdan

    Постоји и друга лоза Тешовића у Црној Гори тј. у Пљевљима. Живе у Бобову и Брвеници. Тешовићи са Заваита код Фоче си такође из те лозе. Порјеклом су са Пиве, од Бојата, који су на Пиву дошли као Спасенићи са Косова. Од те лозе Тешовића потичу и Тањевићи у Пљевљима.

    • Горан

      Богдане, имам исте ове информације, али мало знам. Ја сам од Тешовића из Брвенице. Перо Тешовић је колико се зна преселио из Слатине (Бобово) у Брвеницу и од њега смо ми. Али немам сигурне податке да смо од Бојата из Пиве, само приче неке.. Одакле теби ове информације? Поздрав.

    • Вељко Тешовић

      У селу Годијеља живе многе породице,међу којима су: Поповићи, Гашићи, Лазаревићи, Пејановићи, Мућалице, Тешовићи, Зарубице, Мијовићи и Педовићи. Према писању старих књига први досељеници су Јованчевићи данашњи Тешовићи. Који су доселили из Црмнице село Годиње. Одакле касније досељава већина породица и село добија име Годијеља по селу Годињу. Село се налази 8км од Шавника у правцу сјевера у подножју планине Ивице.Већина становништва се углавном бави пољопривредом.
      Сеоска слава је Томиндан а Зарубице славе светог Николу…
      Ово пронађох па ме занима да ли је тачно.

    • Vesko

      Tešovići se pominju prije 800 godina u popisima koje su u Pljevljima sa okolinom radjeni u vrijeme Nemanjića.Čak se smatraju jednim od najstarijih srpskih bratstava koja su iz tih krajeva.Pominje se da su bili vlasnici znacajnih posjeda u samom gradu kao i okolini,da su neki medju njima pruzali zastitu trgovackim karavanima koji su isli iz Raske prema Dubrovniku.Dolaskom Osmanlija iselili su se u planine u okolini Pljevalja da bi izbjegli islamizaciju.Ovi Tešovići iz Godijelja sa Tešovićima iz Pljevalja nemaju nikakve veze.Ja sam iz Brvenice,potomak Petra koji se doselio sredinom 19 vijeka iz sela Bobovo.Postoji u Srbiji selo Bobova koje su osnovali doseljenici iz sela Bobovo kod Pljevalja i tamo vjerovatno ima nasih daljih rodjaka.Ovi podaci su iz ozbiljnih istorijskih izvora a nisu puka narodna predanja.

  3. Вељко Тешовић

    Богдане, мислим да братство Тешовић потиче из Годиеља од Теша Јованчевића. Ако имаш неке податке о другој лози молим те пошаљи преко ових коментара.
    Хвала.

  4. Вељко Тешовић

    Желим да ово поделим са свим тешовићима, са братом сам био пре недељу дана у Годиеље да посетим Вука Тешовића и његову породицу. Пошто нисам знао где се таћно налази возећи макадамским путем (срам било руководства Општине Шавник) стали смо поред куће сазнасмо Зарубица отвори нам дом старица од 82 године и понуди ко што је ред путницима намерницима кафу и ракију што и не одбисмо јер за ред знамо и ако живимо у граду. Уз причу и пиће стигоше старици снаха и унуци па снаха по реду док смо испијали кафу и ракију насече најукуснију трпазу и уз разговор сазнасмо доста о Зарубицама честитој породици. Потом нас упутише ка Вуку Тешовићу и одосмо у прађедовину озарених лица и пунуг срца. У породици Тешовић затекосмо Вука и сина Драшка са својима. Уз чашицу лозе поче прича да су Тешовићи дошли са Годиња места у Црмници поред Вирпазара на Скадарском језеру. Одатле је дошао Тешо Јованчевић са своје дванаесторо деце. У неко доба пошао је Тешо са једном ћерком у Србију да је уда. Стигавши у околину Ужица срео се са просцима и договорили су се да младожења преузма презиме Тешовић по њему Тешу а да славе славу Ђурђиц а не Томиндан што је од старина била слава Тешовића. Тако да Тешовићи из Ужичког краја потичу од ћерке Теше Јованчевића. Остала деца која су остала у Годиеље су била позната као Тешова деца и кроз време су постали Тешовићи. Много тога има записано у архиву града Дубровника јер су Млеци држали Црмницу. Тешовићи са Бобова су постали од Јабуковића и они и Тешовићи са Слатине нису у роду са тешовићима са Годиеља. Они који пишу да су нам Педовићи у роду не пишу тачно јер нам сигурно нису род а разлог ћу казати само онима које интересује зашто нису нама род. Хвала Зарубицама који су Тешовићима својта тј. дошли у мираз и хвала Вуку Тешовићу на послужењу и братском разговору. Морам да не пропустим да поздравим Раша Тешовића сина Вука Тешовића који превози путнике од Пљеваља до Никшића више пута дневно зими и лети да је светлост Годиеља по причи старице од Зарубица чачкалица да им фали Рашо би је донео.

  5. Андрија Тешовић

    Поздрав свим Тешовићима.

    Прочитао сам све коментаре, нешто ми је јасно нешто и није. Ако сам добро разумео Тешо Јованчевић нема везе са Тешовићима из Брвенице, Орља, Пљевља? Или има? Може ли неко да појасни ако зна за Тешовиће из ових крајева од кога су потекли и како су добили презиме?

    Поздрав свим Тешовићима још једном!

    • Вељко Тешовић

      Тешовићи са Бобова су постали од Јабуковића и они и Тешовићи са Слатине нису у роду са тешовићима са Годиеља.