Порекло презимена Тешић

16. март 2012.

коментара: 59

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ТЕШИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Тешић

Хаплогрупа: R1a Z280 L1280

Порекло: Новаци, Уб, Србија / огранак Ковачевића из Коцељева, Србија

Крсна слава: Аврамијевдан

Контакт:
_________________________

Тешић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Мионица, Ваљево, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Тешић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

 

Из Виндзора у Канади, г-ђа Јелена Матић се интересује за порекло свог девојачког презимена Тешић. Износи низ података који су нам били од драгоцене помоћи. Деда Радо Тешић рођен је 1906. године на обронцима Мајевице, у селу Цвиљевина, свега шест километара од Тузле. Сада је то, вероватно, њено предграђе. У истом месту је рођен и њен отац Чедомир 1928. године. Према породичном предању које је чула од деде, они потичу од двојице браће, Симеуна и Теше, који су се овде однекуд доселили. Једино се зна да је крсно име породице Тешић Аранђеловдан.

Према Ђ. Јањатовићу, међу презименима у Босни с краја 19. века, Тешића са славом Аранђеловдан има у Лијешњу (Сребреница), Новом Граду (Дервента) и Санском Мосту, док су они са другим бројним славама распрострањени по читавој источној, северној и западној Босни или Босанској Крајини. Пошто један од највећих ауторитета о пореклу становништва Босне В. Скарић сматра да се и према крсној слави могу идентификовати ранији завичаји досељеног становништва, проверили смо да ли су Тешићи “аранђеловштаци” из племена која традиционално славе ову славу: Братоножића, Пипера или Васојевића, али нисмо их пронашли међу њима.

Њихове могуће сроднике по презимену и слави тражили смо и пронашли у области ваљевске Тамнаве, Колубаре и Подгорине. У Тамнави су у селу Тврдојевац насељени после 1827. године, као довоци из оближњег Трлића и славе Аранђеловдан. У селу Дивци, поред друма Ваљево–Обреновац, у Подгорини су Тешићи из Јакља у области Ужица са славом Аранђеловдан. У монографији о ужичкомј крају пронашли смо Тешиће (и Ђокиће) само у селу Глумач, али у 28 домаћинстава и са славом Никољдан. Међутим, због предања да су сви они потомци два брата Тешана Дивца и Симеуна који су дошли из села Дивца код Колашина, склони смо да сматрамо да смо на трагу Тешићима. У многим селима Колубаре и Подгорине, око Бајине Баште (некадашња Соколска нахија), постоји презиме Тешић и сви потичу из разних местâ у околини Ужица и Полимља. Тако су у Драчићу (Подгорина), Тешићи са славом Мратиндан после Кочине крајине досељени из Бабина у Полимљу. А у селу Робајама су из села Љутића у Полимљу, али са славом Св. Ђурђе. Предак Јанко Маџун (добио надимак од Турака, у значењу сиромах), доселио се овде у време Кочине крајине. По нашем мишљењу, што треба поткрепити још бројним истраживањима и чињеницама из архива, Тешићи су свакако из Полимља и Потарја, а чињеница да су се нашли на Мокрој Гори, Обајгори и околини Ужица, говори нам да су били немирног духа и да су били хајдуци. Наиме у споменуте крајеве (уз Дрину) или су прогањани као хајдуци са читавим породицама, или су се сами скривали у густим шумама уз реку, да би могли, по потреби, да прелазе са обале на обалу. На овакве породице и локације и до сада смо наилазили у својим истраживањима порекла породица и презимена. Што се пак славе тиче, она се код Тешића, како би се замео траг онима који су их прогонили, изгледа, мењала радије него презиме. О овом презимену се заиста може написати читава књига, али због ограниченог простора, засада толико нашој цењеној читатељки.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. Gospava

    Neznam puno moj djed i njegova 3 brata ,uopste neznam od kuda su dosli ,u selo Jasenica kod Gradacca, toje jedno malo selo koje je kod Gornje zelinje ,, danas pripada Modrici , jako bi voljela znati od kud je moj djed Mihailo Tesic doselijo., moj otac je 1929, i nije vise ziv palave Sv.Nikolu,

    • Dragan nikolic

      Ja znam Tesice iz modrice ako mislimi iste
      Kako se vi sad prezivate

      • Петар

        Ја сам из Милошевца (општина Модрича – Република Српска) и славимо Св.Николу.
        Прије 10ак година смо покушали да сачинимо неку врсту породичног стабла, али будући да је сеоски црквени архив током Другог свјетског рата уништен од стране усташа нисмо успјели да утврдимо наш долазак у село и остало. Оно што знамо је из сјећања старијих људи и то је до 1800 и неке године…

  2. Milena Tesic

    Pozdrav svim Tesicima.
    Moj deda Rajko Tesic i njegovih sestoro brace poticu iz sela Lipinovic (ili Lipenovic) kod Krupnja. Deda je izgubio tri brata u Prvom Svetskom Ratu. Presao je preko Albanije, bio na Krfu gde su ga francuske medicinske sestre vratile u zivot i ucestvovao na Solunskom frontu. Izgubio je pola desnog kaziprsta od defektne puske. U vojsku je mobilisan 1914. sa 21 godinom.
    Otac mu se zvao Toma. Majka mu je umrla na porodjaju sa sedmim sinom.
    Slava nam je Arandjelovdan.

  3. Маријана Томић

    Поздрав Тешићима,
    Да ли неко од вас слави Светог Андреја Првозваног, 13. децембра?

  4. SnezNa Tesic Dzelatovic

    Devojacko Tesic,udata u Dzelatovic. Krsna slava Arandjelovdan ,udata Jovandan… Istoti ar po struci koji bas istrazuje poreklo oba prezimena..
    Vasi komrntari su od nepricenjivog znacaja

  5. Tešić Darko

    Mi smo iz sela Jamena, opština Šid. Na samoj tromeđi Srbije, Hrvatske i Bosne. Po očevoj priči, vodimo poreklo od jednog od dvojice braće koji su iz okoline Užica bežali od turaka, iz nepoznatog razloga. Slavimo Svetog Stefana.
    U Jameni smo sigurno, po crkvenim knjigama, od kraja 19og veka, ako ne i nešto ranije.

    • Tešić Nedeljko

      Moja porodica je porijeklom iz Velikog Blaška, Laktaši, kod Banja Luke.
      Djed Jovo je, svirepo, ubijen kod mosta u Klašnicama 1941 godine. Živim u Banja Luci, moja slava je Sveti Stefan, volio bih istražiti raniju porodičnu istoriju. Vjerujem da postije istoriski podatci ranijeg perioda. Svaka informacija bi mi dobro došla.
      Pozdrav svim Tešićima, ma gdje živjeli,
      Nedeljko

  6. Иван Тешић

    Поздрав Тешићима

    До наведеног Тешана сам пронашао податке. Пореклом сам из села Глумач, општина Пожега.

    [email protected]

  7. Dragan Tešić

    Moji vode poreklo iz Republike Srpske, mesto Tikvarići.
    Tamo mi je ziveo pradeda Savo. Dalje od njega ne znam.
    Otac mi je pričao da su poreklom iz Crne Gore, ko zna kada i ko zna zbog čeka prebegli u Bosnu.
    Mada kod prezimena je jako upitno sve pre XIX veka, tada su se prezimena menjala na osnovu imena oca ili dede.
    Tek je 1851. izglasan zakon o nepromenjenosti prezimena po ugledu na Austrougarsku.
    Ako je bio negde neki Tešan ili Tešo, bilo je i prezimena Tešić.
    Moja slava je Sv Nikola 🙂
    I Miloš Obrenović je rođen kao Miloš Teodorović pa je kasnije promenio prezime po dedinom imenu, Obren.

  8. ljiljana. gruji

    Mi Tešići smo iz Srema, selo Jazak opština Irig. Slavimo Svetog Nikolu, i tu smo već 200 god. Neko dalje poreklo ne znamo a živo nas interesuje, pozdrav za sve Tešić!