Порекло презимена Танасијевић

16. март 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Фамилије-презимена Танасијевић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Танасијевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Ба (Бах)
    -Дучић
    -Маљевић
    -Рајковић
    -Ратковац

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Танасијевић
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Танасијевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Арнајево
    -Вранић
    -Рудовци
    -Степојевац
    -Чибутковица

    • Tanasijevic T

      Zdravo, interesuje me nase poreklo. Iz vranica sam Ali bih htela da znam vise o poreklu.
      Dali je istina da su nasi preci bili grci.
      Nadam se da mozete da mi pomognete.

      Pozdrav

  3. Фамилије-презимена Танасијевић, по местима пребивалишта. Према књизи Боривоја Дробњаковића “Космај”.

    -Бељина
    -Међулужје
    -Младеновац
    -Рожанци

  4. Од давнина смо на овим просторима(Република Српска-Требиње-село Загора-засеок Долови)Постоји предање да су почетком 1700.године на ове просторе дошла три брата из Никшићке жупе и да су затекли Танасијевиће,Рупиће и Јелиће.
    Крсна слава је Свети Стефан.
    Знајући да се први пут име Танасије појављује код Васојевића,постоји једна теорија да су долином Полимља дошли до Вишеграда кад су Турци освајали Балкан,и пошли југом да би дошли до Требиња.Сточарством су се бавили наши преци,тако да ова теорија има логике…..:)А,можда смо на овим просторима од давнина и читокрвни смо Илири.Радио сам код Вас одређиванје хаплогрупе,и очекујем резултате…….
    Велики поздрав!

  5. Хаплогрупа R1a-Z280>YP4278……Тако да Танасијевићи у Требињу спадају у групу од 15%Срба који има ову хаплогрупу,или 1% који имају хаплогупу R1a-Z280……на планети земљи.Поз……..:)

  6. Војислав Ананић

    ТАНАСИЈЕВИЋ (п), у Врпољу (Љубомир, Требиње). Поријекло им није истражено. Према Дедијеру, Танасијевићи и Јелићи са Жагоре имају заједничку читуљу и исто крсно име Шћепандан, па су, вјероватно. “једно тијесто” (59:273). Танасијевићи из Врпоља иселили су се (1947.) у Клек код Зрењанина (Војводина).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Moje prezime je Tanasijevic.Rodna kuca mi je u Jugozapadnoj Srbiji.Planina Javor,selo Deretin.Krsna slava mi je Sveti Stefan.Ako znas nesto mozda pisi mi jer nisam bas upoznat sa daljom istorijom svoje porodice.Znam samo do Navrndede i to samo njegovo ime.Hvala unapred,pozz

  8. Вукашин

    И,после одређивања хаплогрупе код нас у Источној Херцеговини дошло се до података да су Танасијевићи-Јокановићи-Ђузеловићи-Турањани потекли из исте куће.
    Живи били!

    • Гор.

      Јокановић и Танасијевићи су вероватно потомци Гркаваца из Требињских брда.Иста хаплогрупа и исто слава Стевањдан.Власи Гркавци се помињу у Требињски брдима још у 14веку.Јокановићи су из Требјова који су врло близу Гркаваца у Брдима.Гркавци још од 16века славе Стевањдан.Власи Гркавци су огранак Бурмаза који су становали крај Требиња.Гркавци су исто R1a Z280 YP4278,као Танасијевићи.

  9. Taнасијевић Војин

    Моје презиме потиче са Севера Србије,мој деда Тадија Танасијевић,дошао је у Барању,после Другог светског рата.Био је виноградар.
    Ожењен је био два пута,прва жена била му је моја баба Радованка Тераклија,са којом је имао два сина Михаила (мог оца; 1942-1996)и стрица Николу(1950-1999).Друга жена му је била Анђелка Златар,са којом имао сина Косту (1960-)
    Ја сам наставио посао и занат, ожењен сам Вером Смиљанић.Крсна слава нам је Св.Трифун-14.фебруар.

  10. Lazar

    Pozdrav,
    Moje je prezime je Tanasijević, potićrm iz Trnovča kod Velike Plane, znam da smo već vekovima na toj teritoriji, ali ne znam tačno koliko dugo, skoro pola sela odakle sam se isto preziva. Znam da postoji knjiga gde je tačno napisano ko smo i odakle smo ali ne znam gde je i koja je.

    Pa voleo bih ako neko zna nešto više da se javi i da kaže!