Порекло презимена Сурутка

16. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Dragan

    poreklo prezimena Surutka

  2. tomo surutka

    slava sv.nikola preci poreklom sa brda iznad sela torlakovca prema knezevicima iz janja. branislav surutka sportski komentator bio jako poznat

  3. Dragan

    SRPSKE SKOLE U BiH ZA TURSKE VLASTI,prosvjeta 1941. …..Zupa Janj(kod Jajca) imala je,po podacima g,Milana Rakite svestenika,samouke iz duboke starosti.Kao dva najstarija samouka spominju se Simo Radovanac,tezak iz Babica i Gavrilo Rakita,tezak iz Grbavice.Ova dva samouka rodjena su oko 1780 god.Gavrilo je naucio knjizi svoga sina Mihaila,koga je zapopio za 100 dukata.Drugi neki samouk.ciji se potomci zovu Pisatri .naucio je knjizi popa Radu Surutku,koji je rukopolozen 1842g. i kasnije bio kaludjer u manastiru Glogovac.Bilo je i zenskih samouka.Medju njima je najagilnija bila Jovanka rodj. Grubac(1810-1875) iz Pljeve,udata za Micu Surutku iz Grbavice.Kaze se da je bila pismenija od tadasnjih svestenika.Drzala je zimske tecajeve u selu Grbavica…… MANASTIR GLOGOVAC,ISTORIJA. ……..Osnovan1866 a dovrsen i osvecen1869.Mitropolit Dionisije(Ilijevic) posvetio ga je Svetom Velikomuceniku Georgiju.Tom prilikom budu proizvedeni pop Rade Surutka i pop Nikola Obradovic za jeromonahe…..