Станар

16. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Milica Stanar

    .Moj otac ilija, njegov otac Dmitar(Darda 1988) ,đed Ilija(1966),prađed Jovo(1943) čukunđed Stojan zvani Medonja su iz zaseoka Prosinje u Kobiljaku(opština Dvor).Jedan profesor, čija je žena od Stanara, je našao u Pančevu knjige gde piše da se zbog plemenskih sukoba porodica iselila iz Crne gore i naselila kod Sarajeva(Stanarevići)kod Doboja,na Baniju i u Ukrajinu U Ukrajini su promenili prezime ,a našao je i ikako se sad prezivaju.Neki od Stanara su 1946 odselili u Prigrevicu kod Apatina,Drugi su išli u Dardu kod Osjeka,za Novi Sad,Beograd…

    • Krsto Stanar

      Pozdrav familijo, dugo vec trazim neke informacije za nase sa Banije. Prosto mi je neverovatno da se ne znamo, moj djed Petar iz Kobiljaka se zenio kazu 5 puta al decu ima iz dva braka samo. Moj pokojni otac Branko je imao (jos su zivi) bracu Stevu i Mileta, sestre Ana, Milka i Borka. Sveti Georgije je nasa slava. Imam familiju i u pomenutoj Prigrevici al nikako da saznam odakle smo dosli pa me jako zanima ta prica kako smo dosli iz CG, preko Stanara kod Doboja. Kako da dodjem do te knjige iz Panceva? Imas li neki kontakt ? Hvala puno i bice mi drago da procitam jos nesto od tebe!

      • Slavica

        Krsto, eto slucajno sam rodena u komsiluku (isto Stanar) gde i tvoj pokojni otac Brane, stričevi i tetke. Znam tvoga pokojnog đeda Petra i babu Stoju. Znam isto priču (ne znam detaljno) konkretno za tvoju porodicu i to bi tvoji stričevi trebalo da znaju, da je otac tvoga djeda Petra došao na imanje u Stanare, tu se oženio i prihvatio to prezime a njegovo je bilo Velić. Detalje ne znam. Pozdrav i sve najbolje.

    • Лука Станар

      Да ли је могуће доћи до те књиге или неког другог извора?

    • Marica Palamar rođ Stanar

      Dobar dan Milice. Ja sam rođena u Kobiljaku od oca Dragana, đed Aleksa i živili smo u zaseoku Suzići. Ako možeš malo bolje da objasniš gdje je bila kuća tvoga oca. Ja sam 1965 godište i trebala bi nekoga da se sjećam. Interesuje me kako bi se mogla nabaviti knjiga iz Pančeva. Veliki pozdrav!

      • Milica Stanar

        Kuca mog deda Dmitra je bila nedaleko od izvora Stanarskog potoka levo uzbrdo pa su nas zvali Brdjani. Odselila su u Dardu sesdesetih godina ,ali su do 91 isli na Baniju. Unuk mog strica Ljubana je u Rumenci,kao i rodbina dalja Ljuban i Milka Stanar (dolinari) izbegli 95 sa sinom Zoranom,imaju i sina Dragana i ćerku Ljubu. Ima nas jos Stanara u Novom Sadu( Milka,Djuro i pokojni Mile Stanar…). Moja pokojna tetka Milica iz BG udata Trifunović ( 1946- 2021) ima ćerku Jelenu. Moja baka Milka je od Suzica. Rod nam je Vladetic Stevo od 86god.koji je iz Osijeka došao za NS i on dosta toga zna kao i Marko Putnik i Grubor Adam sa kojima se druži. Za knjigu u Pančevu sam čula ali ne znam gde je. [email protected]

  2. Лука Станар

    Поздрав свим Станарима,
    Моји Станари су из Оштре Луке (бивша општина Сански Мост), славе Св. Николу.Није ми познато поријекло презимема, иако имам доста занимљивих запажања.Према причи коју сам чуо од својих ми смо добили презиме по некој жени која је некада давно доселила у Оштру Луку са дјецом.По томе што су се тамо настанили добили су име Станари.
    Истражујући по разним књигама и шематизмима пронашао сам да се наше презиме помиње у сљедећим селима:
    Оштра Лука, Дубица,Ведовица (такође славе Никољдан), Бодеграј, Рајић, Пакленица, Кобиљак, Горњи Жировац, Глина, Бојна, Чађавица.

  3. milan stanar

    Ja mislim da su Stanari vlasi