Стризовић

14. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Predrag Strizak

    Dobar dan,
    Posetio sam Vasu internet stranicu i vrlo je zanimljiva. Zeleo bi na neki nacin doprinesem njenom razvoju i da dodam ono sto smatram da nedostaje.
    Naime, moje prezime je Strizak (typkam sa engleske tastature na kojoj ne postoji slovo Z kao zubor, zmurke, ziveti…). Ima nas puno u Kanadi i Americi. Po poreklu smo Srbi iz Dalmacije. Celo plemo potice iz sela Strizaci koje se nalazi na planini Kozijak u Dalmaciji. Po poreklu smo negde sa Kosova u blizini mesta Istok. Posle najezde Turaka pleme se seli u Dalmaciju i dobija prezime po njihovom porodicnom biznisu. Naime, izradjivali su skracene puske danas poznate kao “Kratezi”. U to vreme su se u narodu zvale Strizane puske pa ih je Austruska vlast koja je u to vreme vladala Dalmacijom registrovala kao Strizaci i upisla im to kao prezime koje je i ostalo do danas.
    Zadrzali su Sv. Djordja kao krsnu slavu mada svi Dalmatinci mahom slave istu slavu.
    Obzirom da planina Kozijak spada u pasivne krajeve stanovnistvo se stalno iseljavalo odatle i zbok blizine mora odlazili su mahom za Ameriku.
    Jos uvek u Dalmaciji postoje na planini Kozijak sela Strizaci gornji i Strizaci donji. Nisu nesto mnogoljudna ali jos uvek postoje. Moj stric ih je posetio proslog leta i odatle doneo usmeno predanje o nasem poreklu.
    Na zalost, za sada nemamo ni jednog narodnog heroja ili neku drugu extremno poznatu licnost iz naseg roda koju bi mogli navesti kao primer. Nadam se da ce nasa buduca pokolenja biti znatno uspesnija nego mi.
    Voleo bi da nekom malom donacijom doprinesem razvoju vase web stranice. Zadovoljan sam sto neko radi na tome da ocuva nase poreklo i identitet.
    Osecajte se slobodno da me kontaktirate e-mailom ako na bilo koji nacin mogu pomoci daljem razvoju negovanja nase tradicije, kulture i porekla.
    S’ postovanjem
    Pedja Strizak