Порекло презимена Стојићевић

14. март 2012.

коментара: 24

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (24)

Одговорите

24 коментара

  1. Moj ded Dragisa Stojicevic rodjen uselu Zabrdju,opstina petrovac na mlavi poginuo veoma mlad u drugom sv ratu u bosni.Dosavsi na miraz kod moje bake u trnovce u istoj opstini doneo sa sobom i kucnu slavu svetog Nikole.

    • Branko

      Moj deda Dragiša Stojićević, rođen je u selu Biskuplje, u blizini velikog Gradišta. Moj otac je došao do saznanja, da su Stojićevići došli iz Crne Gore pre 200-300 godina. Slava nam je Sveti Aranđeo.

  2. Mladen

    Ja sam po ocu rodom iz velike vranjske od stojicevica.slavimo svetog nikolu.moji su se 51 doselili u srem.moj cukundeda se zvao ivan stojicevic endzel.ubijen avgusta 1914 kada je ostao na odstupnici u vranjskoj,uspeo je da zaustavi au predhodnicu ali je zarobljen i ubijen u odzinom selu.pa bih zamolio ako ima neko da moze da mi pomogne da pronadjem vezu od njega pa unazad do prvog srpskog ustanka.odnosno da vidim od koga potice moja loza.

    • Горан Стојићевић

      Младене, и ја сам из Горње Врањске. Слава Никољдан. У ком си селу у Срему и јеси ли био код неких рођака у Врањској? Мој деда је Велимир, прадеда Чедомир а чукундеда Нинко Стојићевић.

  3. Душан

    Моји Стојићевићи су из села Липе код Смедерева. Слава нам је Св. Јевстатије (3. октобар).

  4. Goran Stojićević

    Ja sam Goran Stojićević iz sela Gornja(velika) Vranjska kod Šapca. U selu ima skoro 100 kuća Stojićevića.
    U mom selu se rodio čuveni vojvoda iz prvog srpskog ustanka Vojvoda Miloš Stojićević Pocerac.
    Ove godine obeležavamo 210 godina od smrti vojvode.
    Svi Stojićevići u selu slave Nikoljdan.
    Ko ima neki podatak o našem poreklu neka podeli svoje saznanje.
    Pozdrav Stojićevićima
    prof.dr Goran Stojićević

    • Војин Осмајић

      Ја сам Војин Чедомиров Осмајић из села Милошевића код Плужина.По причи наших старих водимо поријекло од братства Ковачина тачније од Радула који се презвао Осмајић. Осмај ала аждаја у преводу.Радул је имао 3 сина Леку, Филипа и Стојића.Лека се није женио погинуо је у боју са турцима неђе у кањону таре.Сви ми остали Осмајићи смо од Филипа и славимо св.Јована.По предању Филипов и Лекин брат Стојић који је био свештено лице је одселио у Србију и од њега су постали Стојићевићи. Породица Ковачина потиче из сјеверне Далмације у њој је било много свештених лица као и барјактара, капетана и сердара.Када су пошли из Далмације 1456 Радул са Леком и Филипом настани село Милошевиће у Херцеговини, а Стојић оде за Србију, чисто да се зна да смо једна крв и да су на преци били славни а Ковачине су сестрићи племићке породице Ждраловића из Херцеговине и дан данас постоји мјесто код Билеће које се зове Ждраловића кула.