Стевандић

13. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Бојан Стевандић

    Презиме Стевандић јавља се у Босни конкретно подручје Дрвара и шира околина, Бања Лука….Наводно је настало по неком хајдуку Стевану.Крсна слава Стевандића је Свети Ђорђе. Корени мојих Стевандића су село Увала ближе Потока поред Дрвара. Најдаље знам за Стевана и Ану Стевандић чији су синови Милош, Дмитар и Јован. Моје порекло је од Јована и његове жене Ђуке који су родитељи мога оца Владе, а имали су још шесторо деце-Војина, Милеву, Драгицу, Мару, Миру и Милоша.Из моје породице Стевандића данас има и даље у Дрвару, Бања Луци, Нишу.
    Мене свакако интересује да ли неко има детаљније податке о пореклу овог презимена као и о породичном стаблу Стевандића!

    • Милорад Богдановић

      Бојане,
      можда би најбоље било да посјетите http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ , гдје је доступан велики број књига и гдје би се можда боље информисали него да вам ми сада претражујемо.

      Нпр, овдје, у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882 годину, видјеће те да се презиме Стевандић не спомиње на простору Дрвара као ни село Увала, али ни у Шематизму митрополије Бањалучко-Бихаћке за 1901. У овој црквеној књизи (1882) Стевандићи се спомињу само у парохији Брдо, протопрезвитерат гламочки.
      Наравно, овдје се подкрало доста грешака, можда су Стевандићи тада били на простору Дрвара, али ви би се овдје најбоље могли снаћи.

      Свако добро.

    • gordana fratric

      I ja bih volela da znam nešto o poreklu porodice Stevandic, moji Stevandici su poreklom iz Prekaje, znam da je deda Petar imao više braće, da je rano ostao bez roditelja, majke, da je jedan od stričeva njegovih koji ga je odgojio imao nadimak Sat…nadam se da cu saznati više…

  2. Жарко Стевандић

    “Унац”,антропогеографска истраживања од Петра Рађеновића,страна 52. Постоји у дигиталној форми. Истраживања су из 1933. и 1934. године.