Порекло презимена Сретеновић

13. март 2012.

коментара: 23

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СРЕТЕНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Сретеновић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Дражиниће, Краљево, Србија

Крсна слава: Трифундан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Породично стабло тестираног Сретеновића

ДНК порекло породице Сретеновић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (23)

Одговорите

23 коментара

  1. Darko Srejić

    Malo sa istraživao o poreklu svog prezimena i saznao da su oni bili Sretenovići a kasnije prešli u Srejiće. Kažu da su se u Stublice (Brdsko selo Opstine Trstenik) doselili iz Novog Sela koje se nalazi između Vrnjačke Banje i Kraljeva i da su u Stublice došli usled velikih borbi za Karanovac u vreme ustanka i sklonili se u brdske predele…

  2. Sretenovic

    Meni su pok. baba i deda jednom davno pricali da su “nasi” Sretenovici poreklom iz Hercegovine, pa su neki ostali tu u Sumadiji, oko Smederevske Palanke i Velike Plane. Slavimo sv. Nikolu.

  3. Ja se prezivam Terzić. Moji su iz sela Ivanovci kod Ljiga. U selu postoje dva roda Terzića. Mi slavimo Svetog Stefana, a ovi drugi Jovana. Moj čukundeda je prvi u mojoj familiji koji se prezivao Terzić. Njegov brat i otac su se prezivali Sretenović. Dakle od mog navrndede potiču svi Terzići koji slave Svetog Stefana. Sinovac mog čukundede je u jednom periodu života promenio prezime u Terzić. I moj deda i pradeda su bili upoznati sa tom pričom oko promene prezimena. Ne znam zbog čega i kako je došlo do toga da od Sretenovića postanemo Terzići. Možda su ovi drugi Terzići imali nekog uticaja na to, zaista nisam siguran. Uglavnom ako neki Sretenović koji se nađe na ovom sajtu želi da zna odakle potiče, možda ima korene iz Ivanovaca i nekih povezanosti sa Terzićima.

  4. Milovan Sretenović

    Moji Sretenović su iz Trnave kod Čačka, nadimak Kosovići, deda mi je pričao, zato što smo iz sela Kosovice kod Ivanjice. Slavimo Đurđevdan.

  5. Zeljko Sretenovic

    Po prici mog dede nasa familija potice iz Prizrena i nekad su se prezivali Karamarkovic,jos za vreme turaka.Bila su tri brata,drzali su kafanu u to vreme u Prizrenu.U jednoj svadji jedan od braće je ubio turcina,i morali su da pobegnu.jedan od brace je ostao u okolini kraljeva,drugi u okolini smedereva a treci je otisao u vojvodinu.zato sto su sretno prosli u putu uzeli su prezime Sretenovic,i sto su se spasili od turaka uzeli su slavu Spasovdan

  6. Aleksandar Sretenović

    Maj pradeda je meni pričao kako Sretenovići potiču sa planine Jelice ispod Čačka. Slave sv. Nikola

  7. Aleksa

    Sretenovici koji vode porekla iz Seoca su dosli iz Hercegovine. Nedavno sam bio kod babine sestre, ona i dan danas zivi tamo i po predanju sve porodice iz Seoca koje imaju krsnu slavu Sv. Mrate su dosli iz Hercegovine zajedno sa jednim Svestenikom i njegovih 10 sinova nakon uspostavljanja kraljevine Srbije, gde je Kralj hteo da naseli zapustene predele Toplice, odakle je i jedan Svestenik sa grupom ljudi naselio Seoce te su oni koji slave Svetog Mratu najstariji stanovnici Seoca. To se desilo negde nakon 2 Balkanskog rata.

  8. Milos Sretenovic

    Postovani
    Moji Sretenovici su iz zaseoka Čamići, selo Zaglavak , opstina Bajina Basta, Krsna slava nam je Sv Jovan. Skoro sam od kolege cuo da smo rodom iz Kremana sa Tare.
    Postoji knjiga o Sretenovicima napisana 70ih godina pisao se neki Sretenovic iz Uzica ali nismo rod. Na zalost knjige se secam kao kroz maglu bio sam mali kada sam je video kod rodjaka.
    Ja znam do treceg kolena pradeda mi se zvao Ostoja i bio je zandar prababa Mara, imao je 2 zene sa prvom nije imao porod dok je sa drugom imao 3 sina (Dusan, Milovan i Milenko) i 3 cerke. Od ta 3 sina danas ima 5 muskih glava (Obrad, Jovan, Milomir, Milija i Radosqv) sa porodicama, a od njih 4 sina (Nebojsa, Sasa, Ivan i Milos)sa porodicama
    Ako neko nesto zna bilo bi lepo da podeli ovde

  9. Milica Sretenović

    Moj otac je poreklom iz sela Trešnjevica kod Arilja. Krsna slava Sveti Luka. Ima nas puno tamo

  10. Zoran Sretenović

    Poreklo mojih predaka po crkvenim knjigama vodi iz Vojvodine tačnije iz Srema odakle su se doselili u Šmadiju okolina Topole selo Sepci opština Rača Kragujevačka oko 1720 godine . Poznati pripanik u istoriji zabeležen je knez Pavle Sretenović iz sela Žabari kod Topole . Krsna slava Sveti Nikola 19 decembra . Po tvrdnji sveštenika u jednom razgovoru pričao mi je da moji preci nisu menjali prezime od dolaska u Šumadiju do danas , ovaj podatak nije proveren 100 poto .