Порекло презимена Сокић

12. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Сокићи су православни Срби пореклом из Медине (Толна, Мађарска).

    Крсна слава ових Сокића је Св. Арханђел Михаило.

    • Sokić Sladjana

      Moji Sokići žive u Šumadiji,selo Brezovica kod Uba i svi slave Sv.Arandjela.Bili su veleposednici,jedna od najbogatijih familija.Tamo su od 17-18.v.kazu da je pradeda imao 650ha zemlje.Na seoskom groblju ima impozantan spomenik kažu italijanski majstor ga radio…dalje ne znam.Zemlju su konfiskovali komunisti…

  2. Saša Sokić

    Pozdrav Sokići moj čukun deda, pradeda i deda rodjeni su u okolini Novog Sada ( Beška) tu su i sahranjeni osim dede Dušan Sokić on je ziveo u Hrvatskoj tamo je i preminuo i sahranjen je tamo(Djurdjenovac). Moj Otac Kosta Sokić rodjen u Knjazevcu zivi u Banovcima u Srbiji od 1994godine pre toga u Hrvatskoj. Ja sam rodjen u Hrvatskoj i od 1994 -2010 ziveo u Banovcima Srbija posle Sam se preselio u Hamburg Nemacka. Koliko mi je poznato krsna slava nam je Sveti Ignjatije nismo je nikad slavili a ni deda koliko se secam.

  3. Nemanja Sokic

    Moja familija živi u selu Štitar kod Šapca. Deda mi je pričao da su naši preci došli iz Hercegovine za vreme turaka. Pošto im je aga silovao sestru. Odlučili su da ga ubiju kada bude šetao konja u nekakvom klancu. Prva dvajica su se uplašila, ali ga je najstariji ubio udarcem omanjom stenom u glavu. Tada im je neko dojavio da su otkriveni. Da potkuju konje naopačke i da beže u Srbiju. Morali su i da promene prezime i krsnu Slavu. Tako su od Miloševića, postali Sokići. A Savine verige su zamenili za Petrovdan. Jedan brat se nastanio u Užicu, drugi u Beogradu, a moj predak u Štitaru. Tako je meni preneto. Pozdrav, prezimenjaci i rodjaci!