Порекло презимена Смилић

12. март 2012.

коментара: 3

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ СМИЛИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Смилић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Штава, Копаоник, Србија

Крсна слава: Мратиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. vlada

    Porodica Smilić iz Starog Rujca,kod Lipljana na Kosovu.Slava je sv.Joakim i Ana.Pradeda mi je Filja, deda Djordje a otac Miodrag.Bio bih zahvalan za neke nove podatke o lozi Smilić

  2. Сретко Смилић

    Породица СМИЛИЋ, у ШТАВИ код Луковске Бање, општина Куршумлија. У ШТАВИ је пет домаћинстава са презименом СМИЛИћ, а сада ниједно није активно. Крсна слава Смилића у ШТАВИ је Свети Мина, 24.новембар у календару СПЦ. Овом ранохришћанској свецу (3.-4.век н.е.) је посвећена и црква Св.Мина у ШТАВИ, сазидана 1645-1647 године и ктитори су Андреј и жена му Надежда, сахрањени у припрати цркве(САНУ- “Споменици културе у Србији”). Презиме СМИЛИћ датира од 1880.године, од претка по имену СМИЛА. Претходно презиме смо носили Малкић,сада део Штаве- Малкићи. Смилићи у расејању сада живе у: Београд, Куршумлија, Крушевац, Панчево,Загреб, Торино-Италија,Немачка….

  3. Сретко Смилић

    Аутор овог линка поставља потпуно нетачне чињенице у својој обради “Порекло презимена СМИЛИЋ”
    Прво: Крсна слава презимена Смилић у Штави,општина Куршумлија, је Свети Мина, 24. новембар у календару СПЦ. Сви родови у Штави (“староседеоци”) славе Св. Мину. Потврда овоме је и црква у селу Штава посвећена овом ранохришћанском свецу из 3.-4. века н.е. Славећи своју породичну славу, у свим молитвама које прате слављење крсне славе, обраћам се Св. Мини. Недопустиво је и потпуно неозбиљно од стране аутора овог линка, мењати крсну славу свим родовима у Штави, па и презименима Смилић. Несвесно или свесно, поставка да презимена Смилић у Штави славе Мратиндан је неспојиво са гледишта, моралног и етичког. Чињенице,да се 24.новемра по календару СПЦ, обележавају и Св.Стефан Дечански краљ српски, и Мратиндан, нису довољни да се поистовети са крсном славом Свети Мина. Паметно би било да се на овом линку исправи ова груба грешка.
    С поштовањем, Сретко Смилић