Порекло презимена Селаковић

11. март 2012.

коментара: 50

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (50)

Одговорите

50 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Поштовани Радославе,

    Селаковићи се у Мартинцима спомињу још у попису из 1736/7. године, када је пописано имање Stanissa Selakovich, а тамо су вероватно и од раније. Нису сви Срби дошли у сеобама 1690. и 1740. године, нарочито не у Срем, где су присутно још од средњег века. Е сад каква је ваша даља прошлост, да ли сте дошли некад у време турске најезде, одакле тачно и када, то је питање на које би одговор могло дати једино ДНК тестирање. Нека логичка претпоставка је да сте дошли с југа, али питање је одакле, јер то се ипак десило вероватно пре не мање од тристо година.

    Што се тиче грба Селаковића, није ми познато да су Селаковићи имали грб, тражио сам у литератури и изворима доступним на интернету, али презиме као што је Selakovic, Selakovics, Szelakovics, Selak… не спомиње нигде.

    Можда је најбоље да се поближе о том распитате и евентуално сазнате који податак више, па нам се овде поново јавите, а ја ћу свакако још једном да погледам, да ми случајно нешто није промакло.

  2. Selaković

    Dragi Radoslave, nadam se da ste pročitali sve komentare na ovu temu, pre vaših komentara, i da ste stekli sliku o različitim Selakovićima koji postoje.

    E sad, konkretno, ne znam ništa da vam pomognem o tim vašim Selakovićima, sem dam preporučim DNK testiranje (određivanje haplogrupe) i da dodam da mislim da je od vaših Selakovića majka pisca Berislava Kosiera, koji je 1996. godine ovako govorio o precima sa majčine strane:

    “Majka mi je, međutim, Srpkinja iz Srema, mada ni njena porodica nije poreklom odatle. Toj porodici, sa prezimenom Selaković, postojbina je negde u Hercegovini. Početkom prošlog veka odselili su se Selakovići iz svog starog kraja, zbog neke grdne zavade sa Turcima: žene, starci i deca prešli su preko Save u Srem i Bačku (tadašnju Austro-Ugarsku), a skoro svi mlađi muškarci otišli su preko Drine, u Srbiju, i tu se priključili hajducima i, kasnije, ustanicima u Karađorđevom prvom ustanku. Najpoznatiji među njima svakako je bio Zeka Buljubaša Selakoveć, pobratim i komandant Hajduk-Stankov, a zajedno su poginuli u bici na Ravnju, 1813. godine. No neki od Selakovića ostali su živi i vratili se svojim porodicama u Vojvodinu. Njihovi i Zekini potomci postoje, eto, i do danas.”

    Da dodam da, koliko ja znam istorija kaže da je pravo ime Zeki Buljubaši bilo Jovan Gligorijević (1785-1813)., ali na jednom mestu sam našao i Krsto Selaković.

    • Selakovic Radoslav

      Mnogo vam hvala na iscrpnim odgovorima, nastavicu jos da istrazujem o poreklu Selakovica, pa ako dodjem do nekih zanimljivih podataka podelicu ih ovde sa vama.
      Hvala jos jednom….

  3. goran

    Radoslave sasvim je ocigledno da su vasi selakovici poreklom iz sela sedlari u popovom polju.oni poticu od selaka jelacica treceg sina kneza stanoja jelacica koga su zvali i stanisa.on je bio jelascic sa zelengore kad je ubijen njegovi sinovi su iz blagaja kraj neretve pobegli u trebinje a selak ode u sedlare od njega su selakovici.u sedlarima su ziveli oko dva veka pre seobe na sever i na istok.jelascici su slavili stevandan kao i selakovici.

    • Слободан

      Поштовани Горане,

      Бићу вам веома захвалан ако ме обавјестите на оцнову којих докумената тврдите да су Селаковићи живјели у селу Седлари у Поповом Пољу.

  4. nenad

    Pozdrav.

    Moje prezime je Selakovic, ali orginalno prizime je Selak, jer ga je moj pradeda promenio kada je dosao u Pakrac u Slavonija1875. godine od Bosanske gradiske. Slava nam je Sv. Vartolomej i Sv. Varnava 24. juni. Po nekim istorijskim spisima porodica Selak, Dokman i Kecman i jos dve porodice koje slave Sv. Varnavu su poreklom sa Stare planine i posle kosovskog boja su presle preko Drine i nastanile se u podrucju Bosanske Gradiske. Po prici moga dede neki nas rodjak je ubio nekoga turcina i dosao kod Bosanske gradiske,

  5. Selac

    Pozdrav svima,

    Čitajući komentare nisam uspeo da zaključim eventualno poreklo Selakovića sa Zlatibora. Navodno postoje dve odvojene porodice Selakovića – iz Seništa i Kremana. Koliko je verovatno da ove porodice nemaju isto poreklo – a žive na nekih 30km jedni od drugih? Koji su ‘starosedeoci’ i šta to uopšte može da znači u ovom kontekstu, a koji vode poreklo od Jelačićevog sina Selaka?

    Hvala

  6. estavella

    Poštovani, obzirom da ima dosta komentara i materijala u vezi porekla Selakovica postavio bih jedno pitanje da li neko od poznavaoca zna ikakvu vezu izmedju naseljavanja Selakovica kao kuča u Kremnu iz Gornje Morače i naseljavanja Karadzića u istom periodu na isto mesto (kuće odmah pored).
    Karadzici po mitu su naselili predeo Selak u Kremnima i kod Raduše dosavsi iz gornje Morace takodje.Raselili su se po Tamnavi i njihovi potomci su postali poznati Valjevski knezovi, vodje ustanika,drzavnici koji su uvek bili u bezi sa Nenadovivima.Od onoga koji ostade u Kremnima nastade familija Nesovic koje ima jos uvek u Kremnima. O svemu tome svedoci se u komenatru o familijama iz Kremni i to u delu jedanaesta stara familija.
    Nekoliko zajednickih osobina sa Selakovicima a to su.Obe su poreklom Kuči,obe su iz istog mesta nabodi se Gornja Moraca ne znam tacno sela.Obe slave sv.Jovana.Obe su se naselile jedna kraj druge u Kremnima u istom periodu.
    Po legendi napisanoj neki Mulo Karadza kuč sisao kod svojih u Moracu ali nije mogao da se skrasi i bio u zavadi sa Arbanasima.Tamo je i umro a sin Vitor sa bracom i troje dece Ugljesa,Milic i Dabiša pobegne za Kremnu…Njihovi potomci su po Tamnavi i Valjevu kao ooznati Dabici,Negici.
    Naravno interesantno je to da se mesto u koje su se iselili u tamnavi naravno zove Radusa.Deo odlazi i u Golu glavu pored.
    Hvala unapred.