Санковић

11. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. jovan sankovic

    Zovem se Jovan Sankovic -1979 zivim u selu Curug rodjen u Novom Sadu- opstina Zabalj Vojvodina, imam dva sina Dragan Sankovic 2007god i Nemanja Sankovic 2010
    Od oca Dragan Sankovic 1953god rodjen u Karavukovu opstina Odzaci – majka Dusanka devojacki Aleksic 1961 rodjena u Curugu.
    Deda Jovo Sankovic rodjen 1926 Rausovac opstina Kostajnica*ucesnik u II sv.ratu- od oca Djuro Sankovic 18?? i majke Andje god 18??.
    Djoro Sankovic imao je jos 3 dece Milja Sankovic 1924 rasovac udata u Sunji, Milan Sankovic 1930 nema dece *preminuo , Cveta Sankovic 1932/33 udata u Sisku .
    Djoro Sankovic imao je jos jednog brata ne znam ime ,a ima je decu Pera Sankovic,Milan Sankovic,Ana Sankovic-sem imena nista vise neznam.
    Ako imate bilo koju informaciju kako da nastavim rodoslov Sankovic ili ako Vam je potreban jos informacija stojim na raspolaganju.
    Inace slavimo slavu Djurdjevdan

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани господине Санковићу,

      Можда је најбоље да се јавите на форум, тамо ће много више људи видети ове податке, а самим тим и бити у могућности да вас упуте или евентуално вам помогну. Тамо већ имамо неколико успешних родословаца, тако да, моје су препоруке да тамо свратите. 😉

      А на страну што имате занимљиво презиме, чије би порекло свакако било итнер’есантно истражити. 🙂

      С поштовањем,
      Defendor

    • Ljuban Sankovic

      Ja sam Ljuban Sankovic rodjen u Glini , otac Slobodan rodjen u Sisu ziveli u Petrinji do 95′ . Moj djed Ljubimi Sanković iz Donje Velesnje od oca Mirka a djeda Adama Sankovica . Adam je imao brata Dragana čiji unuk još zivi u Donjoj Velesnji . To je sto sam ja nasao o porodici. Dragan i Adam su imali jos braće i sestara i ne mozemo da nadjemo njihova imena. Donja Velešnja isto pripada Kostajnici. Imamo i dalje rodbine u Dalmaciji odakle su Sankovici dosli na Baniju . Tokliko znam ako si jos sta saznao javi

      • Данка Кнежевић

        Моја баба по мајци је била Санковић из села Бјеловац, на Банији. Колико знам, ту је највећа концентрација Санковића у том крају. Бјеловац је близу Велешње. Баба је била удата у Пањане, који су поред Велешње. Санковића има и у Београду. Сви моји рођаци по тој линији, укључујући ту и моју бабу, су високи, крупни и изразито плави, балтички типови по боји коже, косе, очију. Иначе су бучни и темпераментни људи.

      • Jovan Sankobic

        Za sada nemam novih detalja i informacija

  2. Војислав Ананић

    САНКОВИЋ (п), презиме познате средњовјековне властеле. Родоначелник ове породице је Санко Милтеновић, син Милтена Драживојевића, по коме су узели презиме. Санко је одржавао чврсте везе са Дубровником, а учествовао је (1367) у “устанку против бана Твртка”. Твртко је успио да својом војском Санка “изгна из његове области у Попову”. Том приликом Санко се склонио у Дубровник. Санков син Бељак помиње се, већ од 1370. године, као жупан у Попову. Бељак је имао и брата војводу Радича. Санковићи су, поред Попова, држали Жабско, Површ, Дабар и Невесиње. Почетком 15. вијека “потпуно су стрвени”. Године 1404. заробљен је и ослијепљен војвода Радић, а “његове је области прихватио Косача” (84:43]. Према неким изворима, Санковићи су били господари средњовјекове жупе Ком (Главатичева). Црква у Разићима припадала је Санковићима, а претпоставља се да је и црква у селу Бискуп (данас Крупац) код Коњица подигнута као маузолеј породици Санковића (172:55,57). Марко Вего каже да је у селу Бискуп пронашао гробове Санковића. Један је био с натписом војводкиње Гоисаве, жене војводе Радича Санковића, која је умрла између 1395. и 1399. године. У “устима војвоткиње” нашао је дубровачки динар“. кован око 1337. године. Тврди се да су браћа Санковићи славили крсна имена: Радич, св. Михаила, а Бељак св. Ђурђа (Опширније о Санковићима 268:11-38).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Hvala na dodatnim info.
    Neznam na koji forum da postavim moj tekst