Порекло презимена Рупар

11. март 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Milos Obilic

    Prezime Rupar je jedno od najstarijih hercegovackih prezimena. Rupari su starinom iz Banjana (pleme i predio izmedju Niksica i Bilece) i tu su zivjeli veoma dugo a odatle se od 1680 do1700 godine nastanjuju na područje Trusine (Kosuta, Strazevica), odakle današnji hercegovački Rupari vode porijeklo (izvori: predanje Mitra,Save i Danila Rupara kao i mnogobrojne knjige o hercegovacnim prezimenima medju kojima i knjiga Jevta Dedijera Hercegovina). Nihove porodice su nastanile Hodbinu(Mostar) gdje se nazivaju i Kalajdzije, Biograd(Nevesinje), Scepan Krst i Poplat(Berkovici) i jos neka sela. Rupara ima međutim i u drugim zemljama – Srbija(većinom Južna Srbija,Beograd i okolina, Valjevski okrug), Bosna(Okolina Banja Luke), Slovenija, Hrvatska(pretežno Slavonija i okolina Zagreba). Što se tiče stranih zemalja, najviše Rupara ima u SAD-u, Kanadi, Argentini,Australiji… Pretpostavlja se da i oni imaju zajednicke korjene sa hercegovackim Ruparima.

    Čuveno hercegovačko prezime Rubčić-Rupčić, jedno od starih i najpoznatijih hercegovačkih plemićkih porodica koja je vladala Humom(Hercegovina), ogranak je porodice Rupar. Takodje od Rupara su i prezimena Dzombeta i Kalajdzija.

    Danas porodice Rupar naseljavaju mnoga mjesta Hercegovine (pretezno istocni dio) kao i mnoga mjesta u okolnim zemljama i svijetu.

    Najistaknutije istorijskе ličnosti su:
    Prodan Rupar iz Gornje Trusine, istaknuti vođa hercegovačkog ustanka “Nevesinjska puška” 1875 godine, i
    Jovan Rupar iz Donje Trusine, Hercegovacki ustanik protiv ustaske NDH 1941.

    Svi Rupari slave slavu SV. Nikola – Nikoljdan

  2. zoran

    Interesuje me poreklo prezimena Dzombeta iz Potkoma i Ljutog dola. Kazu da je poreklo od Koprivica a sad procitah da ima veze sa prezimenom Rupar.Hvala.

  3. Rupara ima i u Vojvodini tacnije u Novom Zedniku kod Subotice dosli su iz Hercegovine.

  4. Milos Rupar

    Ako vas vec zanima postojanje,nas prvi predak je Milos Obilic. AKo neko zeli da cuje opsirnije,neka se javi.

  5. Јоксим

    Ајде Милоше објасни “наш први предак је Милош Обилић”.

  6. Војислав Ананић

    РУПАР (п), Кошута (Невесиње), Поплат (Столац) и Потком (Дабар). Старином су из Бањана. У Кошуту су дошли “због сиромаштва” око 1709. године. Најприје су неко вријеме становали у Дабру, у Долу под Змај Кулом. За вријеме куге бјежали су у Стражевицу. Има их и у другим мјестима Херцеговине: у Биограду, Шћепан Крсту, Ходбини… На Влашкој и Дабру зову их Џомбете. Славе Никољдан (59:226,293; 248:43; 155:723).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Renny

    Da li prezime Rupar vodi porijeklo iz plemena Koprivica?

    • Miljan Rupar

      Tako je, Rupari su iz plemena Koprivica. Jedan od Koprivica se odmetnuo u hajduke jer je pobio neke Turke zbog danka, pa se krio u hercegovačkim jamama – rupama i narod je njega i njegovu porodicu nazvao Rupar. Ima i drugo predanje koje kaže da je taj isti Koprivica te pobijene Turke bacao u rupe. Kako god ali taj je Koprivica bio opasan lik ! 😉

      • Rade

        Poštovani,
        Da li mislite na Rubež u Nikšić,kad pominjete Nikšić i Banjane,nešto mi nije poznato mjesto Rupić.
        U jednom dokumentu se pominje Rupić kod Popova polja,ali ga nema nigdje više.
        Rubić,Rubčić,Rubešić,Grubešić su Latino-Hrvatski prevodi prezimena Rubežić,ali na smrtovnica u Makarskoj i Hvaru se lijepo vidi staro prezime Rubežić u Dalmaciji još od sveštenika Stanka Rubežića ličnog sekretara i brastvenika cara Dušana.
        Rubežići su potomci kralja Radoslava(umro 1084.god. u Trebinju) i njegovih unuka kralja Grdadinje-Gradišnića i kralja Grubeše…,vladara Travunije i Humskih zemalja( naravno i Dalmacija) slava je sv.Nikola.
        Ovom brastvu su pripadali do dolaska Turaka(1465-85.god.) i Nenadovići-Nenadići,Rubić-Rubčić,Jakovići-Jakovine-Jakirići-Jakičići,Turci su zabranili vlasteli da nose svoja prezimena i
        vratili očevo ime kao obazno prezime….
        Svako dobro!