Порекло презимена Руњајић

10. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Djordje

    Презиме потиче из села Плавно,општине книн. Један део племена је преселио на банију село Вукошевац и село Меминска код Суње око 1700 године.Слава је свети Врачеви.

  2. Miroslav Runjajić

    Prema neproverenim podacima Runjajići potiču sa Kosova ( Istok?) odakle su u vreme velike seobe (pod Čaenojevićem) krenuli put Severa. Deo je zastao kod Kuršumlije (ili je tu od ranije bio), pošto kod Kuršumlije mižemo naći ovo prezime, a drugi deo, navodno dva brata, nastavio je dalje. Jedan brat stalno se nastanio na Baniji a drugi je stigao do Knina i tu se nastanio.
    Lično sam upoznao jednog Runjajića iz Siska (izbeglica iz 90-ih), koji je po zanimanju bio građ. inženjer i jedno vreme bio je nastanjen u Obrenovcu. da bi se kasnije preselio u Kanadu, kako sam čuo. Njegova krsna slava je kao i moja sv. Vrači.

    • Aleksandar Runjaic

      Miroslave, osoba o kojoj pricate je moj otac; Djuro Runjaic iz sela Vukosevac na Baniji (opstina Sisak), a trenutno na Floridi. Po predanju koje se prenosi sa kolena na koleno u nasoj porodici, mi smo pre 400-500 godina na Baniju stigli iz Crne Gore (a pre toga vrlo verovatno sa Kosova). Na internetu sam nasao da po padu Srbskog carstva 1450-e krecu seobe iz Crne Gore ka Baniji (sto se otprilike poklapa sa predanjem da smo pre 400-500 godina dosli iz Crne Gore). U Crnoj Gori postoji mesto “Runja” na Skadarskom jezeru, a posto nam istoricari govore da je nastavak -ic dodavan u 17-18om veku, ovo mesto bi moglo da ima veze sa nama, ako se utvrdi da je Slava tog mesta Vraci (ali to jos nisam uspio da potvrdim). Runjaici i Runjajici pripadaju istom plemenu (potvrda je Slava Vraci), samo se nenamernom greskom u popisima i prepisima promenilo.