Порекло презимена Ројевић

9. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. dax dax

    Rojevici sivi tići su sa Čeva mesta kraj Cetinja,Čevu za koje Njegoš, a njegova se ne poriče, jednom reče: “Čevo ravno, gnijezdo junačko.” Tu, na tom pograničnom komadu zemlje i istorije, narod se, više nego drugde, krvio sa Turcima,dosli u današnje Ozriniće kraj Nikšića,koje nosi ime po Čevskim Ozrinićima,sa Čeva su i Novaka Djokovića preci došli u Jasenovo polje kraj Nikšića,o veličini tih ljudi i junaka iz toga kraja glupo je i pričati kada ih je sam Njegoš opevao,učestvovali su u svim bojevima sa Turcima,svim oslobodilačkim ratovima,čuveni serdari i vojvode od kojih i jedan čuveni serdar Janko Vukotić predvodnik i komadant verovatno i najveličanstvenije bitke i pobede na Mojkovcu,gde se Crnogorska vojska žrtvovala za spas Srbijanske vojske u otstupanju ka Albaniji. http://www.naslovi.net/2012-10-26/kurir/ovo-je-covek-po-kom-je-nole-dobio-ime/4008769

    • Igor

      Prezime ROJE može se pronaći u Hrvatskoj, Sloveniji te u dijelovima Italije. Zanimljivo je da se prezime pojavljuje u različitim oblicima poput Rojević, Rojnik ili Rojko, što ukazuje na varijacije u napisu i izgovoru prezimena kroz istoriju.

      Porijeklo prezimena Roje može se pratiti sve do srednjeg vijeka i starohrvatskih imena “Radoslav” ili “Radovan”. Ova imena su bila popularna među Slavenima na području današnje Hrvatske te su se koristila kao osobna imena, no s vremenom su se pretvorila u prezimena u 16st. Odvaja se pleme Roja jedan dio odlazi na teritoriju današnje CrneGore ,kako se odvajaju tako se vjera prisvaja!