Порекло презимена Рачић

5. фебруар 2012.

коментара: 5

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ РАЧИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Рачић

Хаплогрупа: E1b род А

Порекло: Бања Лука, Република Српска

Крсна слава: Илиндан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Ђоко рачић

    Презиме Рачић настало је од родоначелника овог братства из Васојевића,село Слатинакод Андријевице,Црна Гора.Његово право име је било Драгоје,а надимак је добио јер је у Пећи у двобоју побиједио неког Арапина са титулом раџа,што значи вођа,најбољи и најјачи.Пошто је као силеџија свима предосадио,када га је Драгоје побиједио,сви присутни су клицало,нови раџа,раџа,раџа,и надимак је модификован према српском изразу Рача.Тај надимак је носио до краја живота с његови потомци су прозвани Рачићи.Данас их највише има у Црној Гори,у долини Лима,а расељавали су се према Босни,као сточари,поготово зими,неки су тамо остајали и задржавали своје старо презиме.Имало их је највише под Вележом,код Бањалуке,а и у читавој Босни.Расељавали су се и у Србију,у гружанском селима,у околини Рашке су промијенили презиме у ново Покимице.Слава Рачића је Аранђеловдан,а неки су,у новим срединама,мијењали слабу.Од гружанског Рачића је и мајор Драгослав Рачић,четнички војвода.Такође и Пуниша. Рачић,посланик Скупштине Краљевине Југославије,познат по атентату у Скупштини,1928.године.

    • Nikola Z

      Moji su Zekovići iz Slatine kod Andrijevice, u jednoj knjizi sam pročitao da su naši Zekovići od Račića i da je 1910 jedan brat zbog svađe il čega li uzeo od očevog imena Zeko Zeković a jedan od majke Jele pa i Jelići iz Slatine da su iz bratstva Račića. Davno sam to pročitao ne sjećam se ni imena autora knjige, znam da je iz sela takođe našeg pa bih volio ako znate nešto o tome da mi potvrdite ili demantujete. Inače za Punišu kažu da je rođen u kući tačno iznad naše na selo, potomak mu je bila Zora Magova kako su je zvali po selu, sama je živjela, prodavala imanje vozila kola prije 40 godina po selu i slične anegdote. Znaju je Slatinjani svi stariji sigurno, ja je ko dijete pamtim. Pozdrav

    • Влада

      Ђоко, да ли знаш којим путем и када су Рачићи дошли у област Бања Луке? Поздрав

  2. Војислав Ананић

    РАЧИЋ (п), у Зијемљу (Мостар). Преци су им се доселили из Граба у Зупцима (Требиње). Неко вријеме су били у Невесињу, а затим ррешли на читлук у Зијемља (59:234). Презиме Рачић је веома старо и спомиње се још у средњем вијеку, на подручју Попова, требињске Шуме и сусједних крајева (213:159). Рачићи су живјели и у Грбићима, сеоцету у предјелу Луг (између Шуме и Попова). У Лугу се налазило средњовјековно село Рачићи, названо по презимену породица које су у њему живјеле. Према легенди, били су врло богати у стоци: “Кад би Рачићи ујутро пуштали стоку из торова, задња стока не би још из торова изишла, а прва је већ била на Бјеласници”. Значи да су “Рачићи имали своје љетне колибе на Бјеласници, као што их имају и данашњи Жаковци” (226:76).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.