Порекло презимена Косовић

7. март 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Бранко Тодоровић

    Срђан Рудић у свом делу Властела Илирског грбовника за Косовиће каже „да су породица која је вероватно у Грбовник доспела преко народне традиције. Можда се ради о дробњачком братству Косовчићи код којег је сачувано сећање на Орлибана Косовчића који је средином XIII века био старешина Дробњака. Управо из Дробњака су се у првој половини XVI века доселили преци становника села Самобор у Херцеговини. Сачувана је и успомена на војводе Ђурјана и Живана Косовчића (Косиевчића) који су према предању учествовали у Косовском боју. Име Ђурјана (Ђурице) помиње се и у народној песми у којој кнез Лазар позива великаше у бој на Косово. Легенда каже да се вратио из битке са седам рана. У Сјеници је испросио Грлицу, удовицу Стефана Мусића који је погинуо на Косову, за брата Јока. Грлица је према предању била у родбинским везама са Немањићима. У традицији везаној за Косовски бој помињу се и Иван, Милан и Никола Косовчић.

    Фра Мартин Косовић из Заострога налазио се на месту провинцијала Босне Сребрне у периоду од 1569. до 1572. године. Умро је 1584. године. Могуће је и да су Косовићи управо због њега доспели у Грбовник.

    У италијанском историјском тексту који се налази у Вукославићевом грбовнику пише да су Косовићи примили ислам.

    Косовићи се помињу у списковима средњовековне властеле где пише да су са територије Цетине”.

    Извор: Срђан Рудић, Властела Илирског грбовника, Београд, 2006, стр. 167-168

    Презиме Косовић спомиње се и у Попису војника Бихаћке тврђаве 1540. године када се помиње име Вукосава Косовића (ориг. Wukossav Kossouitsch).

    Извор: Radoslav Lopašić, Spomenici Hrvatske krajine, Knjiga III, Zagreb, 1889, str. 397

  2. AG

    Poreklo Kosovića iz sela Mioče,Bijelo Polje,Crna Gora,slava Nikoljdan ?

  3. Војислав Ананић

    КОСОВИЋ (п,м). Косовићи (п) су у Драчеву и Седларима (Попово). У Драчево су дошли из Пожарног (Бобани) око 1840. године “на читлук», а у Седларе је Косововић дошао “на мираз”, такође из Пожарног. Славе Ђурђевдан (59:272; 84:142,173). Косовићи (м) су живјели у Бијењој (Невесиње), Стоцу и околини (97:101,149). Има их настањених у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

    • Risto Kosovic

      Pozdrav
      Moj otac, pokojni Milorad Kosovic iz sela Dracčeva u Popovu polju mi je jos kao djetetu od 10-tak godina pričao da je saznao od advokata Perovića(ne sjećam mu se imena) iz Cuca u Crnoj Gori koji je živio i radio u Beogradu u šezdesetima a koji je posjedovao “porodicno stablo Perovica” da Kosovici iz Požarnog, Sedlara, Dračeva i Mostara potjecu od Kosa Perovića iz Cuca.
      Legenda kaže ovako:
      Polovinom 1800 godina u vrijeme kada su francuzi kontrolisali Boku Kotorsku u selu nedaleko od Trešnjeva prema Grahovu živio je izvjesni Kos Perović sa svojih 5 sinova mladićkog uzrasta koji su po ocu dobili prezime Kosovići. Živjeli se od poljoprivrede i stočarstva tako je jedini izvor prihoda dolazio prodajom tih proizvoda. Jedne godine, neznam koje, natovare braća konje svojim proizvodima i krenu u Kotor da ih prodaju. Na granici koju su kontrolisali francuzi budu zaustavljeni da bi platili uvoznu carinu na prehrambene proizvode. “Nemamo sada para. Platit ce mo kada se budemo vracali kuci”.
      “Ne može platite sada”, i tako riječ po riječ i posvadjaju se sa carinicima a kako su se uvijek nosile sjekirice sa sobom na put, kao oružje za odbranu tako i iz prakticnog razloga da se pri povratku kući negdje usput ubere drva i donese doma za ogreva pobiju braća carinike i vrate se kući. Da nebi bili izručeni francuzima, koji su od lokalne vlasti tražili da ih izruče, braća pobjegnu u drugu državu, Hercegovinu u selo Požarno u Bobanima koje je bilo pod kontrolom Turskog Carstva. Tu nadju sigurno utočište od francuza koji nisu imali najbolje odnose sa turcima. Nakon izvjesnog vremena jedan se brat ozeni lokalnom djevojkom i ostane živjeti u Požarnom. Drugi brat se oženi u Sedlari u popovu polju, treći ode na čitluk da radi i zivi u Dračevo a cetvrti se zaposli u Mostaru kod nekog turčina koji je imao svoju kujundzijsku radnju, oženi se njegovom kćerkom i predje na islam.
      Šta se dogodilo sa petim bratom ne znam ili sam zaboravio taj dio priče.
      Koliko u svemu ovome ima istine ne znam. Jednom sam prilikom otišao da “istražim” istinitost legende i zbilja na 5km od Grahova prema Trešnjevu u jednoj maloj udolini se nalazi nekoliko kuća Kosovića ali je ta dolina toliko malena da tu naprosto nije bilo moguce prehraniti veći broj ljudi. Bez obzira na istinitost ispricane legende čini mi se da su se ti ljudi negdje morali odseleti a da je samo peti brat ostao na očemu ognjištu.
      Lijep pozdrav
      Risto Kosovic

  4. Zeljka

    Poreklo mog supruga je iz Crne Gore,selo Grahovo,Cuce..slava Sv Jovan Krstitelj

  5. Zoran Kosovic

    Ja samo znam da je moj otac Mladen Kosovic rodjen u Dracevo, Popovo Polje, Hercegovina. Ja sam naucio da mi poticemo negde iz Crne Gore a da si negde u srednjem veku doselili u Hercegovinu.

  6. Zoran Kosovic

    Takodje Kosovic familia slavi svako godine: Slava Djurdjevdan
    Hvala unapred za vas e-mail.
    Zoran Kosovic

  7. Milenko Kosovic

    Postovanje!!
    Zivim u selu Miholjace kod Gacka,i slavim Djurdjev dan!
    Sto se tice porijekla porodice Kosovic,a po prici moga djeda mogu da kazem sljedece.
    Krajem 15 vijeka(po prici 1560-1580),pod Turskom najezdom,povlacili smo se sa podrucja Kosova gdje smo bili bogata Plemicka porodica koja je ima i svoj grb.Povlacenje je bilo preko Crne Gore,sve do Trebinja,podrucje Popovog Polja(odnosno do danasnje granice sa Hrvatkom,tadasnje granice sa Mletackom Republikom).
    Neprestane borbe sa Turcima nanijele su velike gubitke porodici Kosovic do njihovog dolaska u Trebinje,a veliki broj porodice je ostajao i nastanio se da zivi na tom putu.
    Jedan dio porodice ostaje da zivi na podrucju Popovog Polja(i danas zive,slave Svetog Nikolu),drugi dio odlazi u Metacku Republiku(danasnju Hrvatsku)Mijesto Zaostrog,a treci odlazi na planinu Zelengoru gdje je zivio par godina.
    Surove zime i duge zime ih pocetkom 1575 nagone da napuste Zelengoru,i jedan dio porodice odlaze i nastanjuju se oko Olova,Kladnja,Semizovca,Zvornika,gdje jedan dio porodice prelazi na Islam,a jedan dio(podrucje Zvornika ostaju Pravoslavci,i danas zivi njih 7-8 porodica,i slave Svetoga Djordjija).Drugi dio porodice dolazi na selo Miholjace(od kojih i potice moja porodica)kod Gacka,i tu opstaju i egsistiraju i dan danas.
    Smatra se da smo na Miholjacama starosjedioci(uz porodice Kosutici,Solaje i Kasavice),i danas na Miholjacama i u Gacku zivi 8 porodica koji slave Svetoga Djordjija.
    Po djedovoj prici,postoji zapis o porijeklu porodice Kosovic,o kom ja sada pisem,kod Profesora na Zagrebackom Sveucilistu iz kraja 70-tih godina,proslog vijeka,koji je porijeklom iz Zaostroga od Kosovica koji su naselili Mletacku republiku.
    Gradjanski rat 90-tih godina je prekino sve kontakte nase dvije porodice(Kosovica iz Gacka i Kosovica iz Zaostroga),pa molim ako ko procita od Porodice Kosovic da mi se javi,volio bih da imam tu knjigu i porijeklo porodice zbog sljedecih pokoljena.

    • Miodrag Kosovic

      Ja poticem od Kosovica iz Donjeg Zemunika kod Zadra, slavimo Martindan (mratinja, sv. Stefana Decanskog). Iz nase kuce je i moj rodjak danasnji vladika (episkop Dalmatinske eparhije Srpske pravoslavne crkve) Nikodim Kosović (rodjeno ime Pavle, sa svojih 36 godina postao najmlađi episkop).

    • Mijo Kosović

      Ja sam Miodrag Kosović iz Crne Gore,grad Nikšić.
      Porijeklom sam iz Cuca a sad smo iz sela Kupinovo kod manastira Ostrog
      Imam knjigu ko porijeklu koju je pisao moj dalji ne rođeni đed Živojin Kosović Žika. On je iz Crvenke Srbija
      Imam to jedino ako vas zanima da vam to pošaljem.

      • Nikola Kosović

        Gospodine Mijo,

        Ukoliko možete, pošaljite mi knjigu o našem poreklu na mejl [email protected]. Meni je Živojin nerođeni pradeda, a iz istog smo sela pod Ostrogom. Voleo bih da imam knjigu za porodičnu arhivu.

        Pozdrav!

      • Бошко С.

        Поздрав Мијо,
        Да ли у твом родослову постоји ВЛАТКО Р. КОСОВИЋ ? Наиме, он је погинуо 04.априла 1945.год. од усташа на Лијевче пољу и ја знам гдје је сахрањен па бих волио ступити у контакт с његовом фамилијом. Замолио бих те да ако нешто знаш о њему да ми одговориш на меил:

        [email protected]

      • Vlado

        Zdravo rođače ja sam iz Crvenke. Moj đed je Živojin Kosović

  8. Dusan

    Je l moze pomoc? Poreklo mi je od Ivo Grbovic-Perisic iz Poscenja, doslelili smo se u Toplicu 1890. Slavimo Djurdjevdan. Mogu li dobiti neki kontakt ili literaturu gde mogu saznati vise o porodici.