Порекло презимена Колаковић

7. март 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. aleksandar

    Prezivam se Kolakovic,ali nikada nisam upznao nikoga iz svoje uze familije osim oca i majke.Voleo bih kada bi mi se javi neko ko je dobro upoznat sa korenima Kolakovica…

  2. Војислав Ананић

    КОЛАКОВИЋ (м), у Невесињу и Благају (Бишће, Мостар). У Невесиње им је предак доашо “из Турске”, а у Благај су доселили из Невесиња (59:217,240). У Рабини и околини Колаковићи су имали велике посједе. Према сачуваном предању, “најстарији члан” породице Колаковић из Благаја, Алија, напустио је родно мјесто и упутио се у “‘далеки Истамбул”. Тамо су га примили у “царску свиту”. Због показане храбрости и способности постао је “хасећија” (припадник одабраног рода царске војске). Пошто се обогатио, вратио се у Благај гдје је саградио хан, мост и мектеб, а године 1682/83. и “велики камени мост са шест лукова преко Неретве у Коњицу” (97:156). Колаковићи живе и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.