Коковић

7. март 2012.

коментара: 4

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Коковићи(Цаковићи), у Вуковом Брду, Матаругама, Вергашевићима и Пљевљима, досељени су из Вранеша пре 120 нгодина, славе Св.Николу. Старином су од Кокотовића (Кокота), који су дошли у Морачу из Куча, звали су се Јовановићи и од већег братства Вујошевића су, славе Светог Ноколу.
    (о презимену Коковић преузето из књиге,,Становништво пљеваљског краја” аутора Божидара Кљајевића.

  2. Небојша Новаковић

    Атанасије Пејатовић је забележио да су Коковићи (Цаковићи) дошли из Вранеша пре 120 год., односно око 1770. године. Према њиховом казивању, дошли су негде од Косова пре 350 година Према трећој верзији, Коковићи, Кљајевићи и Табаши су староседеоци у овом крају.

    Дошла су три брата на Вуково Брдо у Матаругама и одатле су се расељавали. Има их једна кућа на Вуковом Брду, 2 у Вруљи, једна у Раћеву. Коковића има и код Чачка око 40 кућа и код Ивања 20, али не знају кад су тамо одселили. Аге су им били Ченгићи и Ненадићи.

    Памте имена предака од Голуба (1780). Једна њихова линија иде овако: Голуб – Марко – Мина – Марко – Манојло.

    Око 1820. године неки Турци из Вранеша – пљачкаши напали су ноћу торове Голуба Коковића и Мила Јањушевића. Оба су убили и сву им стоку запленили.

    У црногорској војсци у I светском рату учествовали су: Рако, Јосиф и Јован.

  3. Miroslav

    U Toplici,u s Piskalju,Gojinovcu,Donjoj Bejasnici i Prokuplju a sada u Nisu,Beogradu i Svilajincu ima porodica prezimenom
    Kokovic.Svetozar iz D Bejasnice je bio Predsednik Opstine Gornja Konjusa,vrlo cenjen u narodu, politicki neutralan,pa su ga komunisti ubili iz zasede na 200 m od kuce,usred bela dana,2 avgusta 1943.godine

  4. dragan petrović

    Miroslave da li možete našto više da mi kažete za Ratkoviće iz Donje Bejašnice
    ?