Порекло презимена Јевђевић

7. март 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. aleksandar

    Odakle potice prezime
    Jevdjic?

    • Бранко Тодоровић

      Презиме Јевђић или Јевђевић је патронимичког порекла, настало од мушког имена Јевђеније, тј. од надимка за то име Јевђа. Данас је ово име веома ретко, те ако се негде и јавља, чешће га срећемо у облику имена Евгеније. Како је презиме настало од имена, вероватно је да сви Јевђићи или Јевђевићи нису један род, те би од користи било да наведете одакле сте ви пореклом, као и коју крсну славу ваши Јевђићи славе? Јер иако овог презимена нема много, прилично је широко распрострањено, па није могуће тек тако рећи да ли сте ви пореклом негде из Србије, Босне или Хрватске?

    • nikola

      JEVDJICI SLAVE SVETOG IGNJATIJA BOGONOSCA.HTEO BIH DA ZMAM SVOJE POREKLO PREZIMENA JEVDJIC .ZNAM SAMO DA JE RODNO MESTO DOBRUNSKA RIJEKA-VISEGRAD BOSNA

      • Бранко Тодоровић

        Порекло ваших Јевђића може се делом испратити у књизи Стјепа Трифковића Вишеградски Стари Влах (стр. 637), који наводи да су Јевђићи из села Ријека Добрунска старином из Херцеговине из Села, одакле су дошли у Соколовиће, а отуд пред Карађорђеву Крајину у Ријеку. Ово је најстарија породица у селу. Кад су дошли било их је једна кућа, а данас (1903) су четири. Славе Св. Игњатија.

        Не знам да ли сте ви и сад тамо, али за нешто више требало би погледати да ли су сачуване црквене књиге, тамо би сте сигурно могли наћи податке да урадите родослов,.

          • nikola

            Ako moze jos jedna molba .Da li znate poreklo prezimena Sikiric.Slave SV.luku.Iz sela Jablanica kod Dobrunske Rijeke VISEGRAD BOSNA.

            • Бранко Тодоровић

              Неки Сикирићи се спомињу у селу Брајковићи, општина Косјерић – Златиброски округ. Та породица се помиње као прва досељена у Брајковићима, а каже се да су доселили из истоименог села у Никшићкој Жупи пре 250 (од 1925.) Сикирићи су дошли у Захаријиће у Кремна, па су их они потисли одавде и населили да послуже свима другима који су се имали кретати “озго”. Први Сикирић се населио у Алабаби, на њеној средини, где су његови потомци и данас, а неки су доцније прешли у Глигоријевиће и тамо се наместили због тескобе на претходном месту. Ово је вредна, радна, разборита и имућна породица која је у кумству са многим породицама, које су пролазиле кроз ово село. Сикирића у Алабаби има 21 кућа, у Глигоријевићима их има под презименом:
              -Петронијевићи 12 кућа;
              -Шујића (Петровића и Јевремовића) такође 12 кућа, укупно 45 кућа Сикирића, славе Лучиндан.
              . (више у коментарима сарадника портала Порекло Милодана)

      • Tilia

        Moji Jevdjici su iz Crnisave kod Trstenika.Mozete li mi odakle su oni dosli.Slave sv.Djordja.

        • Бранко Тодоровић

          Хм… ви сте заправо из села Црнишаве, а не из села Црнисаве, је л’ видите како не коришћење свих слова српског језика доводи до забуна. Подесите за убудуће своју тастатуру на свих 30 слова српске азбуке.

          Што се тиче ваших Јевђића, док вам се не јави неко ко боље познаје тај крај, покушајте сами да погледате шта има у Дугиталној библиотеци портала Порекло, а обратите пажњу и на едицију Хронике села која је у припреми, тамо би се вероватно нешто већ могло наћи.

  2. nikola

    MOLIM VAS AKO NESTO ZNATE RECI TE.

  3. Vladimir

    Poštovani ,
    možete li da me uputite ,kako da dodjem do podataka o “svom delu Jevdjevića” .
    Mi slavimo Djurdjevdan ,poreklom smo iz Kukurovića (opština Priboj).
    Prema nekim podacima starijih ,pominje se Crna Gora ,pleme Kuči,okolina Podgorice ,ali ne znam na osnovu kojih pisanih tragova i da li to stvarno ima smisla ?
    U napred zahvalan ,veliki poudrav !

  4. Ivana

    Da li znate poreklo prezimena Pražić? Bio je, ako se ne varam, poreklom iz Banije ili sa Korduna.