Порекло презимена Златановић

7. март 2012.

коментара: 22

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ ЗЛАТАНОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Златановић

Хаплогрупа: I2 Dinaric род Б

Порекло: Ботуње, Пивара, Србија

Крсна слава:

Контакт:
_________________________

Златановић

Хаплогрупа: G2a род А

Порекло: Горња Студена, Бела Паланка, Србија

Крсна слава: Јовањдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (22)

Одговорите

22 коментара

  1. Фамилије-презимена Златановић, по местима пребивалишта. Према књизи Станоја Мијатовића „Белица“.

    -Горњи Штипаљ
    -Врановац
    -Ловци
    -Ракитово

  2. Milenko

    Familija Zlatanović iz sela Rakov do opština Babušnica Lužnica dobila je prezime po svom pradedi Zlatanu,a jedan od njegovih sinova Nikola koji dobija sinove Bogoljuba,LJubinka,Slovu,Vladimira,ćerku Darinku i najmladjeg sina Velisava.Kolonizacijom svi osim sina LJubinka se doseljavaju u Odžake Vojvodina i postaju uzorni i pošteni domaćini.Sedamdesetih godina i Ljubinko se iseljava u Batočinu sa svojom porodicom.Danas 01.11.2015 godine je proteklo godinu dana od smrti poslednjeg deteta dede Nikole Zlatanovića -moga oca Slove.Krsna slava moje familije Zlatanović je SVETI JOVAN.

    • Dimitrije

      Radio sam celo poridicno stablo nase zajednicke familije i najvise mi podataka fali oko Nikole,u maticnoj knjizi Nikodoje, pominje se samo njegov sin Bogoljub. Inace oni su poreklom iz Gornje Studene odakle se sele u Rakov a kako ti kazes onda u Odzake i to je logican razlog zasto nema puno podataka. Nadam se da ce ovo da stigne do tebe. Pozdrav!

      • Milenko

        Pozdrav za Dimitrija i svim gostima koji prate ovaj sajt.
        Moram posebno da Vam se zahvalim na opisu o poreklu moga oca , a stime jer je deda Nikolin najstariji sin bio Bogoljub(1920) koji je koloniziran u Odžake zajedno s mojim ocem Slovom sestrom Darinkom i najmlađim Velisavom na adresi Vojvode Mišića br 59.
        Pošto sam u prethodnom tekstu naveo da su bila vredna i poštena familija,to je isto ostalo i dan danas i nama mlađima dakle drugoj generaciji koja se utopila u okruženje i pošteno odradila svoj radni odnos do sticanja penzija.
        Upravo taj odnos našim roditeljia i mukotrpan rad nas je proizveo u fakultetsko formirane osobe čime smo i u trećem dobu prenosimo stečeno iskustvo svojoj deci a i unucima
        Ovim putem ostavljam moj broj telefona za kontakt +381621082407 Milenko i Gmail [email protected] radi ostvarivanja kontakta s Dimitrijem kome se mnogo zahvaljujem na pruženom kontaktu o našem poreklu.

        • Zlatan

          Ja se zovem zlatan dobio ime po stricu a on po dedi. U zadnje vreme mi se javlja interesovanje o poreklu. Iz Niske Banje sam od studene nekih desetak kilometra. Ne znam kako mi se pradeda zvao znam da je imao 5 brata ili ih je bilo petorica. Znam i to da je radio u americi i da se vratio za vreme prvog svjetskog rata. Poginuo na kajmakcalanu kolko znam. Otac i stric su umrli tako da ne znam kako da se informišem. Interesuje me odakle smo došli ovde. Znam da smo poreklom iz studene ima nas i u Beloj palaci koja je blizu babusnice. Razmišljam da krenem od crkvenih knjiga. Vidim da znate puno toga pominjete babusnicu ni ona nije daleko od mene. Slava sv. Jovan. Ovde se pominje i haplo grupa g2a koja je nadjena kod skeleta u lepenskom viru. Veoma privlačno za istraživanje. Ako imate neke informacije pišite. Hvala

          • Marija

            Dragi Zlatane,verujem da smo rođaci.Moj deda je poreklom bio iz Studene. Zlatanović Vladimir.Slava,naravno,Sv.Jovan.

            • Zlatan

              Interesantno moj rodjeni brat se zove vladimir. Sigurno smo rodjaci u to ne sumnjam. Svi zlatanovici iz studene su rodjaci. Jedan od tih petorice braće je sigurno vas predak.Deda mi se zvao svetislav bio je predratni zubar imao privatnu ordinaciju do 55 godine. Posle radio u zeleznickoj ambulanti u nišu. Inače u Niskoj Banji smo od pre drugog svetskog rata. Ja sam treća generacija ovde. Puno pozdrava iz N.banje

  3. Luka

    Moje poreklo zlatanovica je isto dobija po zlatanu koji je zive selu nikolci tako nesto kod vranja

    • Luka

      I ja isto selo nikolci i trgoviste

    • Luka

      ostavi mi e meil [email protected] ovo je moj konktaktiraj me

    • Luka

      da li ti je krsna slava sv.Luka

    • Milenko

      U Odžačkoj opštini postoje dva veća sela u kojima žive familije Zlatanović.
      U mestu Karavukovo postoje tri ili četri familije koje su kolonizirane iz okolnih sela Vranja
      Takođe skoro svi žitelji sela su kolonizirani sa područja Vranja te su se brzo adaptirali u ovu sredinu a nove generacije odlaze i u gradove Srbije i tamo se uspešno dokazuju i formiraju svoje zdrave i čestite porodice.Ovo gore izneto ostavljam Luki i predlažem mu da stvori kontakte sa svojom familijom putem tel imenika.
      U mestu Srpski Miletić uglavnom žive dve familije Zlatanović takođe pošteni i vredni građani opštine Odžaka ,a uglavnom dolaze iz Leskovačkog okruga tačnije Crna Trava i okolina dok u mestu Ratkovo takođe postoji jedna familija s prezimenom Zlatanović koja je došla iz okoline Prokuplja

  4. Dragan

    Moj pradeda Toma Zlatanovic dosao u selo drobes kod vitine kosovske, sa sinovima djordjem, mladenom, dragicem, trifunom I cerkom danicom. Dosli su it prekodolca I kupili kuci oo siptara aldara za 25 srebrnjaka.u prekodolce neznam odakle su dosli . Pominje se mackatica, crna Trava. Zanma me poreklo prezimena I odakle poticu. Krsna Slava sv. NIKOLA

    • milijana

      Pozdrav Dragane!
      zanima me isto odakle su došli iz Prekodolce. inače moj deda je Đorđe kojeg gore navodite. ako se došli do nekih novih informacija molim da mi pošaljete. možeš li mi reći koji je tvoj ded ili preaded.
      Hvala!

  5. Milenko

    Dragane pozdrav iz Odžaka.
    Uputio bih te da svoje korene istražiš u mestu Srpski Miletić kod Odžaka,jer sam poznavao Radeta Zlatanovića bivšeg trgovca Bačkine drvare koji mi je ostao u lepom sećanju.

  6. Zlatanovići Južno

    Deda poreklom iz Gornje Studene kod Niša , i govorio je da su dobili prezime po dedi Zlatanu. U Aleksandrovu, opština Merošina živi njegov sin i unuk. Jedini preostali Zlatanovići u tom regionu,rekla bih.

  7. Немања Златановић

    Помаже Бог!
    Истражујем презиме Златановић,крсна слава Свети Никола.
    До података смо дошли али и даље истражујемо да су Златановићи живели у Дубровнику и били познати дубровачки трговци(по мом мишљењу највероватније трговали златом) славе Светог Николу који је између осталог и заштитник помораца и људи који живе на мору ,помињу се у Невесињу,а пре Више од 300 године из Невесиња одлазе у Пљевља,забележено је да су одатле отишли у Нови Сад 1788 г.,па у Срем 1817г. Највероватније одатле због српских устанака селе се у планине место Кална Црна трава планина Тумба,одатле мој ђед Чеда Златановић као ратни херој одликован два пута у другом светском рату одлази за Српски Милетић није живео дуго ту већ с оцем (прађедом)одлази за Београд где смо се родили отац и ја .Мишо Кљајевић каже да смо живели и на Косову и били дубровачки трговци,тако да има повезаности.
    Од предака знам: :Димитрије,Ђуро,Микица,Чеда,Бориша и ја (Немања).
    И даље истражујемо ,јер доста тога треба повезати а нема много књига доста је попаљено и украдено али постоје и даље у дубровачким архивама до којих смо дошли,потрудићу се да дођем до још подтака јер се и сам бавим историјом. У Хравтској има доста породица Златановић једни и даље живе у Шибенику (опет повезаност)доста их је покатоличено али и даље има Срба.Богу хвала опстали смо као Православни чврсто славећи Светог Николу.
    Ако неко има још података било би добро да нас обавестите да употпунимо порекло.
    Поздрав