Zirojević

7. mart 2012.

komentara: 3

Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    ZIROJEVIĆ (p), u Braićevićima (Gacko), Dubljevićima (Nevesinje), Pločniku (Borač), Strupićima (Dabar)…Starinom su Predojevići iz Riđana. U “najstartje vrijeme” Braićevići su bili imanje kneza Predojevića iz Prijevora kod Bileće. Iz njegova bratstva bio je neki Brajko po kome je selo dobilo ime. Brajkov otac zvao se Ziroje i po njemu su Zirojevići dobili prezime. Iz Braićevića su se raseljavali u Pločnik, Dubljeviće i druga mjesta. U Strupiće je “dodigao” Grgur oko 1865. godine, iz Gacka. Slave Nikoljdan (59:321,328, 333: 248:33). Zirojevića ima nastanjenih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Nikola Žarković

    Pozdrav!

    Pošto je moja pok. baba iz familije Zirojević (Cvijeta Zirojević – “Ziroiša” (1910 – 1987)), ono što znam jeste da je poreklom iz sela Presjedovac iz Hercegovine. Udata za Milutina Žarkovića iz sela Kruščica, Hercegovina. To mu dođe trougao Gacko – Nevesinje – Kalinovik (leva obala Neretve). Kao kolonisti, sele se na Kosmet oko 1930. (Uroševac) a potom, opet, kao kolonisti bivaju nastanjeni u Vojvodinu (okolina Beograda).

    Ono što znam o babi, jeste da je kao mlada ostala i bez majke i bez oca, i da je njen stric vodio računa o njoj, što znači da bi trebalo da ima još Zirojevića u Hercegovini (po muškoj liniji).

    Srdačno,
    Nikola Žarković

  3. Zirojevic

    Prezime Zirojevic je iz Crne Gore , iz Niksica tojest okoline. Sve druge zavere zu najverovatnije lazne. To sto su neki otisli u
    Republiku Srpsku ili u Srbiju se zove rasejlavanje sa jednog mjesta. Al se nesmje zaboravit odakle poticemo. U najvise slucajeva smo mi Crno gorci Srpska Sparte Familije.
    pozdrav