Порекло презимена Ђурковић

7. март 2012.

коментара: 3

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂУРКОВИЋИ

(на Дубровску)

Поријеклом су из Риђана, од племена Драгошевића, одакле се поп Стојан, почетком 19. вијека, преселио у дробњачко село Дубровско. Имао је три сина: Окицу, Пера и Јакшу. Окица и Јакша пређу на Брезна, а Перо остане на Дубровску. Перо је имао синове Митра и Мира.

Славе Никољдан, а прислужују Томиндан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    ЂУРКОВИЋ (п), у Доњем Храсну (Неум). Настањени су у засеоцима Ћетољуб и Колојан. На Ћетољуб је Ђурковић доселио из Драчева у Попову “као ћебаџија” око 1840. године. У Колојан су се настанили око 1870. године. Славе Јовањдан (59:279). Ђурковића има и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. carmenb

    Djurkovica ima puno i u Slovackoj i Madjarskoj. Moji preci su iz Slovacke, nemamo saznanje kada i odakle stigli tamo.

  3. Darko

    Пореклом Кучи од Дрекаловића. Одселили се у Грахово, па у Риђане код Никшића. После неуспелог устанка код Никшића, поп Стојан одлази у Дубровско Дробњак, а затим у Брезна Пива. Славе Светог Николу. Има их у племену Пипера из Косјера и у племену Бањани. У Рисан дошли из Бањана. Насељавали се као колонисти у Топлички крај.