Долашевић

7. март 2012.

коментара: 2

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Миливоје Станковић

    Надица Долашевић из Велике Хоче удала се за Трајка Илића из Велике Хоче и имали децу: Станиславку, Злату, Тодора, Достану и Десанку. Надицин брат Мане има децу: Младена и једну ћерку.

  2. Долаш

    “Долаши, Долашевићи, Долашевци 1к., Никољдан, у улици Кдричевој број 60.
    Најдаљом старином, мисле да су од Дубровника. Отуд Дошао предак грађевински предузимач – не знају му име ни презиме. Надимак Долаш је довио у Призрену По доласку са промрских страна предузео је радове на обнови призренске тврђаве “Каљаје” Уверавају да је та обнова пре прве Велике сеобе Срба.

    Једном приликом кад је надгледао рад на послу, с рукама позади, наишао је командант тврђаве “скопски” паша. Видећи предузимача да шета викну најпре : “Не долаш еј с,н?” / Што шеташ?. Како није знао турски, није ни знао да је ово њему упућено, па настави да надгледа раднике. На то се паша љутито продера : “Не, долаш, шеј е ш бре, ћупек ?” / Што шеташ бре, псето?. Тад се надзорник обрати радницима с питањем, шта је то долаш. Они су му објаснили пропраћајући објашњење смехом.

    Долашевићи (добише) Отада надимак Долаш. Тако се сам називао и сви његови (предузимачеви) потомци до 1912 год., Долаши, иначе Долашевци, а и Долашевићи.

    Петар Шобајић – “Долашевићи”