Пухало

6. март 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Војислав Ананић

    Пухали

    Породица Пухало (Срби) живе у Прењу (Столац). Према Дедијеру Пухали су стариници, то ће рећи род који је живио ту прије доласка Турака. За Пухале у Опличићима Дедијер је на почетку двадесетог вијека записао слиједеће:
    “Пухали су Мужијевићи с Брштаника, старином вјероватно
    Предојевићи. Живјели су неко вријеме у Прењу. Има их у Мостару, Житомислићу, Прењу, Рабини и Клепцима, Славе Никољдан.” Вјероватно нису род са Пухалима у Брестовачама (Прењ).
    За породицу Пухало у Клепцима (Чапљина) Дедијер је записао како су Пухали “старином Мужијевићи из Љубомира; веле да је био њихов цијели Љубомир, други веле да су они од братства Предојевића. Из Љубомира су прешли у Дабрицу, а из Дабрице у Опличиће, а дјед им је прешао овдје. Има их у Коњицу, по Босни, на Загорју, у Рабини, и по Дубравама. Од њих су и Вукосави. Славе Никољдан. Има их три куће.” Старина им је од Мужијевића из Црмнице у Црној Гори и отуда су доселиии у Љубомир, па у Дубраве. Има их у Калиновику и Житомислићу. Преовлађује мишљење да су Пухали сви један род, иако је било неколико међусобних бракова. Пошто су Мужијевићи били у Дубавама прије 1740. године, а Пухали су од њих, онда је досељење са Брштаника било прије тога.
    У Сиџилу столачког кадије, из 1832. године, стоји: “Ристан Пухало, син Спасојев, вјенчао се је, преко свог заступника Ђуре, са Госпавом, кћерком Лазара Радовића коју је заступао Симо Радовић. Ово је посвједочио Драго Куреш.” Мало даље, у истом документу, спомиње се Јован Пухало као свједок на вјенчању Стипану Аћимовићу.
    Презиме (зооним) Пухало има основу свеславенску ријеч “пух – зоол. врста глодара који спава зимски сан; прен. лијен човјек, спавалица”. Топоними Пуховац (Зеница), Пушишта (Бјелојевићи), презиме Пушина, па зашто не и Пухало. Не треба занемарити ни другу могућност; свеславенски глагол пухати – димити, прашити (лула, духан)”. Неко ко марљиво и приљежно пуши лулу могао је постати Пухало.

    Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  2. Војислав Ананић

    ПУХАЛО (п), у Опличићима и Клепцима (Чапљина), Прењу (Дубраве, Столац). Има их у Житомислићу, Мостару, Рабини код Невесиња и у Коњицу. У Опличићима су Пухали поријеклом “Мужијевићи с Брштеника, старином вјероватно Предојевићи”. У Прењу су старосједиоци, а у Клепцима су “старином Мужијевићи из Љубомира. Неки кажу да су од братства Предојевића и да је некада био њихов “цијели Љубомир”. Славе Никољдан (59:254,257,262). У Коњиц су Пухали дошли из Горњег Поља. По њима се ово насеље назива и Пухале. Послије аустроугараке окупације узели су ново презиме – Мужијевић (90:190).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.