Порекло презимена Паштар

6. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Невен Паштар

    Презиме Паштар се веже за племе Паштровића у Црној Гори…Миграције су их водиле (18. вијек) прво у Далмацију (гдје их и данас има и католици су), а затим у Босанску крајину, на простор Гламоча (прва половина 19. вијека) и православци су. Прво су се населили у селу Зајаруга, а затим у сам Гламоч и села Врба и Ћослије. И данас их има у свим тим мјестима. До Другог свјетског рата један огранак фамилије је отшао у Шипово и тамо се презивају Паштер (знају своје поријекло). У другој половини 20. вијека било их је у Бањалуци, Београду.Један члани и у Добоју. Послије рата у БиХ Паштара има и у Брчком, Бечу, Фиренци, Калгарију (Канада)…

    • Mladen Paštar

      Nevene,

      interesuje me odakle si došao do ovih podataka jer me jako interesuje. I sam pripadam Paštarima iz Glamoča, selo Ćoslije.

      • Паштар

        Поздрав,
        скоро сам дошао до рукописа мог прадеде, који је конкретно за наш огранак породице Паштар, објаснио порекло и историју нашег презимена, што се у потпуности поклапа са оним што је господин Невен написао.
        Конкретно моја породица се из Зајаруга (у коју је дошао мој курђел, из Петровца на мору, што опет потврђује Невенову причу) преселила у Пазарић, надомак Сарајева, тако да и ту има трагова Паштара.
        Ако Вас интересује нешто више о Паштарима, нажалост, једини поуздан извор на који сам наишао је књига „Паштровићи“ од Јована Вукмановића.
        Надам се да сам Вам барем мало помогао, све најбоље!