Paranos

6. mart 2012.

komentara: 4

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    PARANOS (p), u Starom Slanom, Lugu, Lastvi (Trebinje) i u Trebinju. Veoma su stara porodica. Davno su živjeli u Žrvnju kod Ljubinja odakle su im preci došli u Staro Slano. Legenda kaže da su dalekom starinom iz Grčke iz naselja Paranos. Njihovi daleki preci bili su grko-pravoslavne vjere. Tako je, prema sačuvanom predanju, po toponimu Paranos nastalo ovo prezime. Iz sela Sataro Slano raseljavali su se u ostala navedena mjesta. Ima ih u Beogradu, Brčkom i Metkoviću. Svi Paranosi slave Đurđevđan osim porodice u Metkoviću koja je promjenila slavu i sada slavi Nikoljdan. (Podatke dao: Gojko Paranos iz Trebinja).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Ljubiša Paranos

      Sve što je napisano je tačno izuzev što treba naglasiti da Paranosi iz Metkovića potomci Jove Paranosa slave Jovandan. Nažalost tamo Paranosa više nema. Nije potvrđeno da je prezime iz Grčke ima tu više teorija ali su sve nepotvrđene tako da u u suštini nema porekla tog prezimena

      • Vladić

        Ako je vjerovati izvorima na internetu, Vladići iz sela Međaši kod Bijeljine potiču od Sladojevića, a Sladojevići vode porijeklo od nekog Paranosa koji je ubio nekog trgovca u Dubrovniku, pa je promijenio prezime u Sladoje i pobjegao u Hercegovinu. Krsna slava Vladića je Jovanjdan.

    • Slavica Paranos

      Metkovački Paranosi slave Svetog Jovana. Bogu hvala i u kontaktu su sa Paranosima iz Starog Slanog kod Trebinja.
      Veliki pozdrav