Порекло презимена Божовић

5. март 2012.

коментара: 37

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ БОЖОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Божовић

Хаплогрупа: I2a Dinaric

Порекло: Придворица, Ибарски Колашин, Косово, Србија

Крсна слава: Митровдан / прислужује Петровдан

Контакт:
_________________________

Божовић

Хаплогрупа: Е1b род Орловића

Порекло: Загора, Цетиње, Цеклин, Црна Гора

Крсна слава: Зачеће св. Јована Крститеља / прислужује Јовањдан

Контакт:
_________________________

Божовић

Хаплогрупа: I2a DN род Љешњани-Војинићи

Порекло: Брђани, Горњи Милановац, Србија

Крсна слава: Ћириловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БОЖОВИЋИ

(живе у Нинковићима и Кочадолу)

Божовићи воде поријекло од Божа Николина. Никола је био унук Станише Тепчанина. Никола је, осим Божа, имао још сина Милића, од кога воде поријекло Милићевићи. Божо Николин имао је седам синова: Илију, Нијата, Стевана, Милутина, Секула, Јанка и Марка. Они се по оцу Божу прозваше Божовићи. Имали су сестру јединицу, која је била удата за Голуба Марића, од кога воде поријекло Голубовићи у Надгори.

Од овог братства је било доста истакнутих јунака и људи, али треба истаћи Зелена Божовића који се још звао Нинковић; био је угледан човјек, добар домаћин и познати јунак из многих бојева који су у његово вријеме вођени против Турака. Погинуо је као барјактар тепачке чете 1860. године на Ограђеници.

Милутин Павлов је као припадник НОП-а од 1941. године погинуо на дужности команданта мјеста Жабљак 1943. године, а Радоман Владов на Бичу 1944. године као припадник јединица НОВ-а.

Од овог братства нико не живи у Тепцима, већ су се сви иселили на своје љетне катуне у Нинковићима и Кочадолу. Од њих се једна кућа налази у Палежу.

Има их исељених у Коминима код Пљеваља.

Славе Ђурђевдан.

_________________________

БОЖОВИЋИ

(на Дубровску)

Поријекло им је од Аџића из села Лисине из Пиве. На Дубровско се доселио Шћепан Божов Аџић 1807. године, на имање одсељеног братства Стакића. Шћепан Божов имао је три сина: Васиља, Саву и Зелена, који по свом дједу Божу узеше презиме Божовићи.

Славе зимски Јовањдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (37)

Одговорите

37 коментара

  1. Војислав Ананић

    БОЖОВИЋ (п), у Доњем Поплату (Столац) и Наданићима (Гацко). У Доњи Поплат Божовић је дошао из Стоца па се удао за Карићушу. Славе Лучиндан (59:293). У Наданиће су Божовићи доселили из Мирочине код Никшића. Историјски извори помињу Јовицу Божовића из Наданића (147:573).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  2. Natasa

    Koju slavu slave Nožovići iz Bijelog Polja?

  3. Natasa

    Koju slavu slave Božovići iz Bijelog Polja?

    • Andrijana Božović

      Ako su to moji koji su se iz Berana preselili kod Užica onda sv. Jovana Krstitelja. Pokušavam da ih nađem, ali ne uspevam, našla jedan fiksni ali se niko nije javljao, sad sam ga i izgubila.

  4. Radovan

    Zna li neko nešto više o Božovićima iz Šipačna kod Nikšića? Koliko mi je poznato oni su Čevljani koji su sa Markovine doselili u Šipačno…

  5. Vuk Bozovic

    Pozdrav, takodje Bozovici iz plemena Kuci, selo Medun, slava Sveti Nikola, koji su zbog turaka otisli u Berane, mesto Glavace. Interesujeme da li ovde ima nekoga ko zna nesto o njima, radi porodicnog stabla.

    • Stefan Božović

      Ja sam iz Berana, sada u Srbiji, pradjed mi je Djordjije Božović iz zagrada tj debelog brda, od glavaca nekih 15 km mozda i manje

    • Radovan

      To su mladje kuci ( Drekalovici),potomci vojvode Drekala,prezivali su se Popovici ,bjezeci od krvne osvete stizu u gornja sela tacnije u Glavaca gdje zive I danas…. Striko Vuce posalji rodoslov !!!

    • Rajko Božović

      Rodjace..
      Moj broj je 064 888 6108 Srbija,Senta.
      Ja sam rodjen u Debelo brdo i najljeose dane djetinjstva proveo u Debelo brdo.
      Čast mi je i ponos da sam kao dijete jedva cekao da tvoj pradjed dodje i donese mi kruske jerebasme i uvek smo bili srecni i ponosni na takvog coveka.
      Mnogo puta nam je pomogao kad god bi neko slomio neku kost on je to namestio.
      Naj srecni sam bio kad sam se mogao napiti vode sa popove cesme (osvestana voda ) i najesti tresanja sa nase aršlame .
      Ja sam unuk pokojnog Veljka Bozovica iz Debelog brda.

    • лбж

      Вуче, да ли сте сазнали нешто опширније о Божовићима који су се доселили у Беране. Моји су из Бастаха и треба ми што више информација ради стабла породичног.

  6. Dragana Božović

    Moji Božovići su u Topličkom kraju, iseljeni iz okoline Andrijevice i slave Sv. Aleksandra Nevskog

  7. Rajko KONJOKRAD

    Dobardan
    moje BOZOVIC su iz Piperi , Crna Gora i slave Djurdjevdan .
    voleo naci novost za nas
    hvala

  8. Duško

    Ja sam Božović , prvi put se naše prezime pominje u Dubrovniku davne 1371. Iz Dubrovnika dolazimo u Boku, a onda se selimo dalje po današnjoj CG. Ovo se odnosi na Božioviće koji slave sv Luku. Inače radio sam sa još nekoliko svojih rođaka DNK test i svi imamo R1b halogrupu. Iz priča starijih, a imao sam sreće da upoznam i prađeda sam čuo da smo po vjeroispovijesti bili dom unazad 200,300 godina katolici. Takođe me zanima damli neko zna nešto o porijeklu imena gradića Bozovici u Rumuniji.

  9. Uros

    Postovani rodjaci, pisem rodoslov porodice Bozovic koji vode porijeklo iz Milocana kraj Niksica i slave Svetog Luku. Ovim putem izrazavam zelju da se povezem sa rodjacima radi eventualne dopune I tacnosti knjige koja je pri kraju . Evo i mog E-maila za kontakt [email protected].

  10. Dragan Bozovic

    Moj pokojni djed se zvao Momir iz sela Sljivansko kod Pljevalja, krsna slava Sveti Nikola,imao je brata Vlajka Bozovica.Pozdrav za sve Bozovice.