Богојевић

5. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Dragana Bogojevic

    Ovih dana pokušavam da dođem do više podataka o svom čukundedi Josifu Bogojeviću koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu i pognuo je pretpostavljam negde u Makedoniji. Ovde u Kraljevu u Arhivu ne mogu da ga nađu iako ima podignut spomenik u Kraljevu gde stoji njegovo ime. Naša država treba da se stidi, da nema jedinstvenu bazu 100 godina posle Rata za ratnike koji su dali život za svoju otadžbinu.
    Ostalo mi je da tragam po crkvenim knjigama… a ujedno to je potraga i o poreklu našeg prezimena. Otkrila sam da nam je poreklo” od Barinaca iz Jelakca(Barina) u Župskom srezu, a Bogojevići su od Barinaca (Bogojevića) Plana na Ibru” zapisao je Radoslav Pavlović “Podibar i Gokčanica”.

    Dragana Bogojević

  2. Uroš Bogojević

    Na internetu postoji domen http://www.bogojevic.net koji može dosta pomoći na ovu temu.

    • Stanko Bogojevic

      Da, ali nijesu svi Bogojevici istoga porijekla. Kada sam se testirao rekli su mi da su se cetiri Bogojevica testirali prije mene i da nemaju nikakve medjusobne veze. Svi su razlicitoga porijekla i slave razlicite Slave. Cekam rezultate da utvrdim pripadam li kome od ovih testiranih ili ce nas biti pet potpuno razlicitih.

      • Зоран Антонијевић

        Данас сам сазнао да Богојевића има у Трудељу, селу недалеко од Белановице (8 км) у разговором са једним од потомака, а и писац Милан Богојевић носи ово презиме.
        Трудељ је насеље у Србији у општини Горњи Милановац у Моравичком округу.
        Трудељ је први пут поменут 1525. године у турском попису. Тада је носио име Тврдин и имао је два дома. На основу једне легенде, „проклета Јерина” је при зидању града Островице терала трудне жене да кулуче и носе камење за изградњу града, па је тако настало име Трудељ. Староседелачко становништво овог села се иселило пред доласком Турака, осим четири породице чији потомци и данас настањују ово село. Највећи део становништва се у 18. веку доселио из Старог Влаха и околине Ужица.
        У попису страдалих ратника Војног архива има већи број војника са презименом Богојевић.
        Постоји и село Богојевићи:
        Богојевићи су насеље у Србији у општини Ариље у Златиборском округу. Богојевићи су удаљени 2 km од Ариља. Према попису из 2011. било је 634 становника. Овде је рођен народни херој Михаило Вукајловић.