Порекло презимена Бећировић

5. март 2012.

коментара: 4

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

БЕЋИРОВИЋИ

(живе у Горњој Бијелој)

Бећировићи су се у Горњу Бијелу доселили из Љевишта -дошао је Новица Неђељков 1910. године. Бећировићи су поријеклом од Требјешана, гдје су се презивали Кљајићи. Из Требјесе су се, послије разуре 1789. године, населили у Вражегрмце, а 1792. прешли у Љевишта, у Горњу Морачу. Станиша се истакао као добар јунак и хајдучки харамбаша; опјеван је у народним пјесмама. Имао је два сина – Дуку и Јездимира, који је имао надимак „Бећир“. Од Дуке нема потомства, а Бећир је имао синове Рада и Петра. Бећир погине код Драгилова вира, на планини Лукавици 1825. године, од руке Фазла Ибричића Љуце, а освети га његов син Раде око 1847. године, погубивши Фазла Иберичића у Буковичкој гори. Презиме Бећировић његови потомци су добили по Бећиру.

У комитском покрету 1916-1918. године налазио се Радован Бећировић из Бијеле, најпознатији творац јуначких народних пјесама, који се потписивао као Хаџи Радован Бећировић – Требјешки.

Милован Новичин је погинуо на Пљевљима 1. Децембра 1940. године, а Милијана као активна омладинка и припадник НОП-а погинула је као борац Дурмиторског омладинског ударног батаљона код Мојковца 1942. године.

Славе Лучиндан, а прислужују Петровдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

________________________

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Katunjanin

    ovo opet nije tacno. Becirovici su iz Ljevista(Gornja Moraca) gdje i danas zive, najvise ih ima tamo, a gospodin Sibalic zbog jedne porodice koja se preselila u Bijelu pise da Becirovici zive u Bijeloj. nemam rijeci

  2. Небојша Бабић

    Шибалић и Караџић су се у овом раду бавили родовима који живе на подручју Дробњака. Зато су за тај рад били битни Бећировићи из Бијеле, а не они из Љевишта. Они нигде не кажу да Бећировићи не живе и у Љевиштима, нити да су они род који је из Бијеле. Напротив, јасно навода да је управо једна кућа досељена из Љевишта у Бијелу.
    Не видим шта је проблем?