Петров

4. март 2012.

коментара: 10

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (10)

Одговорите

10 коментара

  1. Dušan Petrov

    Prezime Petrov u Banatu i Srpskoj Crnji je jedno od naj starijih familija u mestu!
    Knjige govore da su se naselili kao vojnici i oficiri Austro Ugarske monarhije iz Monoštura u Džombolj u vojni logor a kasnije u Crnju!
    Neki Izvori u Hrvatskoj govore da su u Monoštur došli u 17/18 veku sa dalmatinskih otoka u Liku a zatim u vojnu krajinu braneći Beč i Budumpeštu od najezde Turaka. Druga priča je da su sa Karpata ( Ukrajine ) došli do Vojvodine što geografski nije daleko od Crnje!
    Činjenica je da je moja pra baka govorila dosta ponešanu ikavicu i ekavicu!
    Danas su Petrovi naseljeni i u Rusiji, V. Britaniji i Švedskoj.
    Jedan brat moga dede je odselio za Čikago u USA a jedan za Pariz u Francuskoj i kao krojač je bio osnivač krojačke radionice Petroff.
    Danas je to Brend u mojoj branši ali ne u vlasništvu familije!
    Marina Petrov je moja sestra od strica i pijanista je profesor klavira u Londonu!
    Ja sam Dušan Petrov i simultani prevodilac na više jezika i elitni košarkaški trener u Švedskoj!

  2. Gordana

    Moje devojacko prezime je Petrov, iz Kikinde sam, slavimo Mitrovdan, deo porodice je u Rumuniji…Pogledajte o prezimenu Petrov na http://www.montenegro.org.au/P.html

  3. Biljana

    I moje devojačko prezime je Petrov. Poreklo iz južnog Banata, selo Samoš, opština Kovačica. Jedna priča govori o velikoj seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem, a druga da je porodica u Samoš došla iz banatskog, danas rumunskog, sela Tođira. Krsna slava je Sv. Nikola.
    Od poznatih ličnosti znam za književnika Rajka Petrov Noga, kao i za narodnog heroja Olgu Petrov.

    • Dragica

      Ja sam snaja Pertova.Moji Petrovi su potekli od Bozinih koje je Marija Terexija “rasclanila”na Markove,Perove,Manojlove.Svi slave Sv.Jovana.
      Podaci iz knjige Erdeljanovica.Ima nas u Sanadu,Novom Sadu,Palicu….

  4. Petar Petrov

    Da li mozda neko zna o Petrovima iz Bavanista? Ja sam poreklom odatle. Bili smo Petrovic i negde pocetkom 20 veka se gubi IC. Cukundeda je imao neku zemlju u Bg i u papirima u Srbiji je bio Petrovic a u Pancevu Petrov. I ako neko moze da mi pomogne gde mogu da nadjem dokumenta za ljude koji su ziveli u tim krajevima da probam i sam istrazim.

  5. Dragana

    Moj otac je poreklom iz Čente, južni Banat. Slavimo krsnu slavu Sveti Kliment Rimski, 8. decembar. Još je moj čukundeda živeo u Čenti. Prema nekim podacima, prvobitno prezime je bilo Petrović, pa je u vreme Austrougarske izbrisano ić. Volela bih da znam odakle potiče naša porodica.