Порекло презимена Прлинчевић

4. март 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Milan

    Prljinčevići vode poreklo sa Šar planine, tačnije iz Sirinićke župe, Krsna slava Prljinčevića je Sveti Nikola.
    Prezime je karakteristično za Kosovo i Metohiju, U Prištini je pre 1999. živelo preko 70 porodica Prljinčevića. Takođe ih je bilo i u srpskim selima Babljak i Babuš Srpski kod Uroševca.
    Prlinčevići su isto što i Prljinčevići, ali se slovo LJ gubi zbog lakšeg izgovora a i zbog mnogih matičara koji su u to vreme bili Albanci, a u Albanskoj abecedi LJ se piše sa L.

  2. Sarko

    Milane zemljace, drago mi je sto se javljas sa Sare. Ja sam dosta pisao o poreklu Sirinicana na diskusije.net i upisao sam sve podatke iz monografije na gugl wikipedia. Moje poreklo je iz Sirinica, ali su se moji davno doselili u okolini Vitine, krajem 18. veka. U okolini Vitine postojalo je neko selo do 1999. god. koje je bilo mahom sirinicko 70 % mestana tog sela poreklom je iz Sirinica u tom sam selu ziveo ja i mnogi moji krvni srodnici. I ostali Sirinici koji su dosli pre Prvog svetskog rata na kupovinu ili kao autokolonisti. Mogao sam sa mojeg imanja da gledam u Sarske vrhove, iako je vazdusna linija bila oko 50 do 60 kilometara a mozda i vise. Sara je prosto dominirala nad Kosovom, to svi znamo koji smo sa Kosova, uvek sam se ponosio sto sam poreklom iz Sirinica i dan danas se ponosim vise nego ranije, prvi put sam saznao za poreklo jos kao sestogodisnjak, baka mi je bila pricala i pokazivala mi sarske vrhove koji su se videli sa mog imanja, samo sto ja nisam bio tako svestan kao sto ne bi ni svako dete, tek negde posle 16 godine poceo sam intezivno da se interesujem o svom poreklu.