Порекло презимена Вићентијевић

4. март 2012.

коментара: 8

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (8)

Одговорите

8 коментара

  1. Фамилије-презимена Вићентијевић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Вићентијевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих села.

    -Доња Буковица
    -Дучић
    -Жабари
    -Зарубе
    -Лозница
    -Пауне
    -Словац
    -Тодорин До

  2. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Вићентијевић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Вићентијевић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места, који су постављени или ће бити ускоро постављени.

    -Барзиловица
    -Вреоци
    -Даросава
    -Дражевац
    -Лесковац
    -Рудовци
    -Степојевац
    -Трбушница
    -Шопић

  3. Радомир Вићентијевић

    Postovani,

    Ja sam Radomir Vicentijevic iz Belog Potoka kod Avale.Slavimo sv Luku.
    Moj predak Vicentije Jovanovic dosao je iz Bukovika kod Arandjelovca(negde oko 1830 ) i po njemu smo Vicentijevici. Po tekstovima koje sam procitao kako na vasem portalu tako i na drugim izvorima poticemo od Iseljenih Niksića.
    Takodje sam u jednom od tekstova naisao i na to da smo moguce i potomci od Jovana Krstovica iz Bukovika.
    Moguce da je Vicentije uzeo prezime po dedi pa se prezivao Jovanovic , jer Krstovic u to vreme nije bilo popularano a i podatak da su Vicentija , Čarapići primili u Beli Potok i oženili ga Maricom od Kopljaraca.
    Obzirom da su ovo neke cinjenice do kojih sam dosao a koje se poklpaju sa Vicentijevim dolaskom u Beli Potok, zanima me gde bi mogao da trzim dalje kako bi ustanovio pravo stanje.
    Sve pohvale za sajt!
    Unapred zahvalan na odgovoru!

  4. Bojan Vicentijevic

    Ja poticem iz sela Parcani na putu izmedju Avale i Kosmaja kod Ralje… Tamo je cela familija Vicentijevica i grobovi predaka na seoskom groblju… ono sto sam ja cuo od rodjaka je da su tri brata pobegla od turaka negde iz srema pa po imenima dali sebi prezimena…. a druga prica je iz knjige “Parcani pod Visom” od Trifuna Todorovica….Rodonacelnik ove familije je Radovanov sin Vicentije. U popisu stoke 1859. On je jos staresina sa prezimenom Radovanovic…. itd… Tomici iz sela Parcani isto vode poreklo od Radovanovica.. Tome… tako da se i tu poklapa malo prica… slava je sv. Arhandjel

  5. sasa

    zdravo , ja zivim u jednom malom selu kod svilajnca , vise od pola sela nosi prezime vicentijevic kao i susedno selo grabovac u kome zive mnogo porodice vicentijevic , a i u samom gradu zive dosta porodice vicentijevic , neznam dali nas neko zaobilazi sto se tice prezimena ili zaista niko nezna nista o ovom prezimenu , ali ja cu napisati ono sto znam … kraj mog sela nekih kilometar udaljenosti zivelo je jedno selo jankovo koje niko nezna kada je nastalo ali se prica da je hiljadama godina tu bilo , od tog sela mestani su presli i naselili vrlane 1400 te godine , ali kako su ratovi bili i kako su nam unistavali skole , crkve i bibloteke , cela opstina je ostala bez svoje arhive , nesto je posle pisano ali to su sve nagadjanja bila … sada bih voleo da upoznam nekog profesora koji se bavi samo prezimenima i da mi jednostavno objasni samo kako da uradim svoj rodoslov ??? hvala puno , zivi bili vicentijevici ma gde da ste , i ove tvrdnje da smo dosli iz cg ili od nekuda to ne verujte mnogo u takve price , eto vam dokaz , moje selo u kome su vicentijevici je starije i od same crne gore

  6. слободан млинаревић

    Ја сам по мајчином оцу од Вићентијевића. Он је пореклом из Пауна и о свом пореклу је оставио детаљан траг у виду књижице НЕЗАБОРАВЉЕНИ. Слутим, да Радомира и познајем, ако је он газда од угоститељског објекта на Авалском путу.
    Мој мејл је [email protected]

  7. Danilo Vicentijevic

    Ja poticem iz sela Parcani kod ralje. zanima me da li neko ima sliku stabla vicentijevica? ako ne svih onda bar iz sela parcane. imao sam knjigu „Parcani pod Visom“ ali je se izgubila ili je ukradena iz porodicne kuce u parcanima posto ne zivi niko vise u toj kuci. nemam nekih podataka o nastanku vicentijevica al verovatno vih ostavio slicne podatke kao i Bojan vicentijevic posto smo burazeri. takodje slava je sv. Arhandjel. hvala u napred.