Виторовић

4. март 2012.

коментара: 6

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. Zoran Stefanović

    Презиме је патронимно и потиче од старог имена Витор, које је старословенског порекла, са основом у придеву ВИТ, ВИТАК, као и код имена Вито, Витомир и слично. У Мајуру код Шапца фамилија Виторовић постоји непрекидно око два века. Досељени су из Балатуна код Бијељине и потичу од рода Бешлића [Васиљевић: Мачва, историја, насеља, становништво, 177]. Родоначелник фамилије био је Витор Бркић уписан у пореском тефтеру за Мајур 1829. године, који је према Протоколу Шабачког магистрата још у време Првог српског устанка живео у суседном селу Штитару. Први Виторовић у Мајуру се звао Ристо, био је син Витора Бркића и уписан у тефтеру 1831. године. У попису 1862. године забележен је Стеван Виторовић са три сина и синовцем. Од њих је фамилија опстала до данашњих дана, иако су имали страдалих у свим ратовима Србије у XX веку. У актуелном времену, у Мајуру и даље постоје две куће Виторовића. Никад нису били многобројни ни међу најбогатијима, али су дуго и поуздано присутни у селу. Слава је Јовањдан.

    • Слободан Зрнић

      Мени више звучи да је Витор само изведено од Виктор и да није уопште словенског порекла.

      • Zoran Stefanović

        Од Виктора је изведено презиме Викторовићи. Сличност је велика и не може се потпуно искључити да је негде презиме Виторовић настајало модификацијом од Викторовића. Такође, постоји и претпоставка да је име Витор изведено од латинског виктор = победник. Иначе, то име и даље постоји међу словенским народима: Русима, Грузинима… Међу Србима мислим да га више нема. Али, моје мишљење јесте да је то име ипак словенског порекла и изведено од глагола вит(ак). Занимљив је и појам ВИТОРОГ, који се углавном везује за јелена, а коришћен је и у поезији (виторог месец – Дучић). У Босни и сад постоји предузеће за производњу намештаја назива ”Виторог”. Такође, колико ја знам, име Виктор није било често међу старим Србима. Много чешће је било код католика (ближим Латинима). Да закључим, Витор Бркић је у Мајуру код Шапца живео у другој половини 20-их година XIX века и од њега су ту настали Виторовићи. Његово име потиче од словенске речи витак или латинске речи виктор. Моје мишљење је да је словенског порекла, иако знам да је свако слично име Вито итд. раније увек повезивано са латинским појмом, што мислим да није правилно.

    • Nebojsa Milovanovic

      Pronašao sam u knjizi venčanih u Kragujevcu 1864. godine Jelenu, čiji se otac zove Risto Vitorović.Interesuje me da li neko od Vitorovića ima u svom rodoslovu Jelenu kao ćerku Riste Vitorovića,jer nikad nije postojao nijedan Vitorović u Kragujevcu.

  2. Biljana

    U Pravosevi, nadomak Zlatara, postoji nekoliko kuca Vitorovica. Od njih su se u Prijepolje i u Novu Varos doselile nekolike porodice.
    Koliko je moj deda zapamtio (a on opet iz price svog dede), doselili su se iz Crne Gore, iz mesta Vitorske kapije.
    Pre toga, po nekim Crkvenim knjigama, poticu od Radovica i bezeci od krvne osvete uzeli su prezime Vitorovic…

  3. Marko Vitorović

    Sveti klimentije krsna slava zivim u selu velika krsna zeleo bih da znam kako potice moje prezime.