Vitezović

4. mart 2012.

komentara: 2

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Vojislav Ananić

    VITKOVIĆ (p), stara tebinjska porodica. Prema predanju, imali su veliko imanje u Trebinjskom polju, kulu u Zasadu, gradili crkvu u Mostaćima. Dedijer navodi da je oko 1780. godine “jedan mladi Vitković” imao dijete sa nekom muslimankom zbog čega je pobjegao u Crnu Goru, a njegova je porodica preselila iz Trebinja u Dubočane. Iz Dubočana ih je, kasnije, preselio aga u Miruše kod Bileće, gdje ih i danas ima (59:156). Slave Nikoljdan. Vitkovići su živjeli i u Poratku (Dabar). Doselili su pred “Nevesinjsku bunu” iz Bileće (248:38). U istorijskim izvorima Vitkovići se spominju u 16. vijeku. U Trebinju se 1597. godine pominje “kao glava (vojvoda?)” Miloš Vitković. Hadži Jovo Vitković bio je, početkom 18. vijeka, poznati trgovac u Trebinju. Bio je vrlo bogat. Testamentom (sačinjenim 1707) darovao je mnoge crkve “od Zavale do Jerusalima’” (125:44,161,338). Porodica Vitković ima u Ljubuškom i Čapljini.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Radmila

      Ja sam djevojački Vitković. Moji preci su živeli na prostoru sadašnjeg Bilećkog jezera. U procesu pravljenja vještačkog jezera, oni su se morali odseliti. Morali su napustiti svoje selo. Jedni od mojih predaka su se preselili u Trnovo, u mjesto odakle ja potičem.