Порекло презимена Вејиновић

4. март 2012.

коментара: 16

ПИШЕ: Сарадник портала Порекло Илија Шикман

Порекло: Мишљење је да воде порекло из јужних области (Херцеговина/Црна Гора), на шта указује и крсна слава Свети Василије (14. јануар). Непознато је да ли су из Средње Босне или од Рашке доспели у северну Далмацију. И Милан Карановић је покушао да одреди даље порекло овог рода, али није сигуран да ли је питању Босна или Рашка.

Имају сроднике и на Косову (дреничка област), где су се неки исељавали после Првог светског рата. Вејиновићима су сродни и Бајићи, Вигњевићи, Јакшићи, Шапоње, Павковићи, Лешпићи и Басте. Све ове породице славе Светог Василија. Родови су са сачуваним предањима да су некако једни па се разродили.

И презиме Вејин-Веин потиче од Вејиновића из Мокрог Поља код Книна и негде крајем 17. и почетком 18. века у Срб и дабашницу (Лика), затим у Нетеке и Беглуке (Крчко Брдо) и тада су евидентирани као Вејин или Веин. Један део рода отишао даље према Раковици, Плитвички Љесковац Грабовац (Кордун), а једна породица се населика код Глине (Банија). Након Великог рата један вејин је отишао у Америку, а Вејини Солунски добровољци у Банатско Аранђелово, Подлокањ (Кикинда). Једни су 1921. године из Беглука одселили у Рамиће (Кључ) и населили се у Копненицу и Саницу.

Банијски Вејини касније насељавају источну Бабино Брдо и Фердинадовац (Славонија) и у Инђију (Војводина). Након Другог светског рата из Лике се насељавају у Апатин.

У Босанској Крајини Вејиновићи су са 38 кућа у 12 насеља. Славе Светог Василија Великог (Мали Божић). Досељавају из северне Далмације и Лике. Најбољи су радници у свом роду и као да су присли за земљу.

Шематизмом Дабробосанске митрополије Вејновићи су пописани са славом Свети Василије (Мали Божић). Ради се о једној освној крсној слави и другој коју је вероватно предак променио у неком другом насељу или преузео од богате удаваче.

Презиме Вејиновић је данас врло ретко у Хрватској и сматрају да долази из Загреба, што је мало вероватно, ако се зна да их је у прошлом веку највише било у Модрином Селу код Книна.

Порекло презимена: Вејиновић је презиме у Србији које припада категорији презимена са завршетком -евић, -овић. По популарности у Србији се позиционира на преко 800-том месту. Већи и разгранати родови названи су по женама као и Вејиновићи. Презиме Веин забележено је у Унцу, пореклом из Далмације. У Хрватској је распрострањено у околини Слуња, Доњег Лапца и Вировитице. Др Велимир Михајловић у “Српском презименику” наводи да презиме Веин-Вејиновић настало од личног мушког имена Веја (Велимир, Велибор). Презиме Вејиновић забележено је у дванаест насеља у Поуњу (Босна). Савремено је у Руми (Срем). У Хрватској је најбројније у околини Книна, Коренице и Жупање

Миграција: Из раположивих података се може закључити да миграција Вејиновића (Вејновић, Веиновић, Вејин и Веин) полази из јужних области (Херцеговина/Црна Гора) на подручје Далмације, а вероватно и у Средњу Босну. Једни Вејиновићи се такође из Бјелајског Поља насељавају у Далмацију 1692. године. Даља сеоба Вејиновића иде према Лици, те на Кордун и Банију. Из Далмације и Лике једне фамилије се насељавају у Цазинску крајину (Поуње). После Првог и Другог светског рата се насељавају у Источну Славонију и Војводину.

Распрострањеност: Вејиновићи су области Босанске Крајине настањени су у:

Крупа-Вејиновићи 1 кућа, слава свети Василије. Дошли из Велике Рујишке.

Бенаковац (Крупа)-Вејиновићи 9 кућа, слава свети Василије. Доселили из Плавна (Далмација) око 1855. године.

Крндија (Цазин)-Вејиновићи 1 кућа, (1 кућа у Агића Крндији), слава Свети Василије. Доселили из Далмације око 1855. године. Слабо се множе. Познат је и по презимену Рашић. Овим презименом се звао што је био насељен на Рашића кућиште. Уочи Другог светског рата забележена је једна породица са 7 чланова. У рату гине 6 (85,71%) чланова. Душан се враћа из немачког заробљеништва на згаришште, засница нову породицу и 1963. године пресељава у Негославце (Вуковар).

На подручју Лике као Веиновићи су пописани 1712. године у: Дабашница (Срб) 2 куће, Дебело Брдо (Бунић) 3 куће, а као Вејновић у Толићу (Удбина) 26 кућа. Славе Светог Василију, дошли из Книна, Буковица.

У Далмацији су 1920. године пописани Вејновићи у:

Плавно (Книн)- Вејновић 1 кућа, славе Светог Василија. Дошли из Мокрог Поља.

Мокро Поље (Книн)-Вејновић, славе Светог Василију. У северну Далмацију (Мокро Поље) су дошли из Босне, тачније из Бјелајског Поља. Ова сеоба се према подацима Александра Бачка, десила крајем 17. века, тачније, у јуну 1692. године. У Далмацији су још распрострањени у: Модрино Село, Чучево, Тињ, сви са славом Свети Василије.

Данас су Вејиновићи у Хрватској распоређени у девет насеља. Највише из живи у Загребу (6), док их је у прошлом веку навише било у Модром Селу (Книн) 26 домаћинстава, пореклом из Босне.

У Босни и Херцеговини, у Републици Српској је пописано свега шест домаћинстава у четири насеља. Ни једна фамилија Вејиновића нема евидентирана у Федерација БиХ.

Вејиновићи су данас у Србији Вејиновићи су настањени 30 насеља са 78 домаћинстава. Највише их данас живи у Београду (24) и Умци (7).

Познати: Од истакнутих људи из рода Вејиновића познатих већем делу ове области је Перо Вејиновић из Велике Рујишке. Једно време имао је лађу, која је довозила из Србије шљивовицу и со камену у дућан у Новом, гдје и стајао. Не допадне му се чаршијски начин живота и трговина и поврати се на село. Брат му је Oстоја био вођа у једној чети у Устанку 1875-1878. године.

ИЗВОРИ:

– Прота Саво Накићеновић – Книнска крајина.

– Петра Рађеновића  – „Унац“ Београд 1925. године

– Милан Карановић – “Поуње у Босанској Крајини” Београд 1925. године

– Др Велимир Михајловић – “Српски презименик” Нови Сад

 

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Синиша

    Да ли неко зна где могу погледати црквене књиге за Босанску Дубицу крај 19. века. Пронашао сам у Шематизму Вејновиће у Парницама одакле ми потичу прадеда и деда, али би ми значило да нађем матичне књиге да могу да пратим траг далје одатле.
    Хвала.

    • Милорад Богдановић

      Синиша, прво види са свештеником у својој парохији. Он треба да зна гдје су црквене књиге споменуте парохије, које су у БиХ вођене од 1881 године.
      Ако их у парохији нема, онда се вјероватно налазе у Општини, под условом да нису уништене од стране усташа или комунисти.

  2. Горан

    За Вејиновиће сам нашао и податак да потичу од Бошковића,који су живели у Далмацији,Буковици,па отишли у Босанско Грахово.У Далмацији су дошли из Мркоњића у Поповом пољу,а у Мркоњиће из Бјелопавлића.Неки Бошковић Војин да би се сакрио од крвне освете,своје име промени у Вејин по њему се потомци призову Вејиновић.Исто су племе са Павковићима и Шапоњама,који исто славе Св.Василија Великог.Сви су живели у Поповом пољу околини Мркоњића и Тврдоша,па иселили у Далмацију.

  3. Ranka

    Poštovani!
    Moji preci živeli su u selu Debelo Brdo kod Gospića i bili su srpski dobrovoljci 1914. Koliko znam bila su četiri brata Vejnovića u Lici, a dva su prešla u Bosnu u Veliku Kladušu. Slavimo Sv. Arh. Mihajla, što ne znači da nam nisu rod oni koji slave Sv. Vasilija. Do promene slave može doći zbog raznih okolnosti. Pozdrav svim Vejnovićima na svetu!