Порекло презимена Плазинић

2. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Miodrag Radovanovic

    Krsna slava svih Kragovica je Sv. Arhangel Mihail.
    A Mala slava je Velika Gospojina.

  2. Sandra devojacko Plazinic

    Postovani
    Ovim putem zelim da vam izrazim najvece postovanje i zahvalnost za sve sto ste uradili i radite.Hvala je mala rec za ogroman trud koji ulazete u ovaj proekat.
    Vidim da je ova stranica u izradi te htedoh da zamolim za vasu pomoc i dam svojj skromni doprinos.
    Plazinici su iz sela Guberevci u Dragacevu.Ima ih u donjim Plazinama i gornjim Plazinama i nisu rod zene se i udaju medjusobno.Moj pokojni otac je iz donjih plazina u Guberevcima i slavio je slavu Svetog Nikolu.U Dragacuvu ima jedan covek koji se bavi poreklom porodica i prikuplja porodicna stabla mislim da ima nameru i da izda knjigu .Pokusajte da ga pronadjete mislim da je bio ili maticar ili ucitelj u Goracicima.
    Mene licno interesuje moje porodicno stablo i poreklo.Molim vas posaljite mi bilo koju informaciju na mail.Unapred sam vam zahvalna.

    • Бранко Тодоровић

      Поштована Сандра,

      То ако поменути господин не уради, не преостаје вам друго до да сами кренете у потрагу за коренима… али пре тога је свакако препоручљиво видети шта постоји од литературе, те да случајно нека интересантна вам питања неко већ није обрадио.

      Ово можете проверитит и у нашој Дигиталној библиотеци.

      За неке детаље ако вас буде интересовало, или се јавите овде, или свратите до Форума, тамо је мало живље него на темама овде. 😉

      Поздрав,
      Defendor

  3. Sandra devojacko Plazinic

    Hvala 🙂

  4. Ivan Plazinic

    Порекло Плазинића

    Према писању Косте Јовановића(“Горње Драгачево” Бг.1908) Плазинићи су у Губеревце досељени у другој половини XVIII века из Старе Србије.
    Према најновијим истраживања фамилије Плазинић, која су још у току родоначелник фамилије Радула се у Губеревце доселио око 1770.године. Заједно са својом супругом (име непознато)и шест синова доселио се из околине манастира Дечани (Косово). Међутим, они и на Косову нису били староседеоци већ су ту досељени из Херцеговине, преко Боке Которске.
    Одмах након доласка у Губеревце умире Радулина супруга и најмлађи, тек рођени син (име непознато). Рдула се жени једном удовицом из околине Ивањице која са собом доводи и сина из првог брака , Обрада (Јарандовићи), кога је Радула усвојио, а сам Радула је узео презиме Плазина.
    Свих пет Радулиних синова и усинак Обрад, остављају веома бројно потомство.
    Игњат – од њега су настале доње Плазине
    Милован – од њега су Пантовићи, Радовићи и Веселиновићи
    Вукашин – од њега су Ћорлаши и Ђокићи
    Гаврило – од њега су Вишљани, Савинци
    Радисав – његови потомци су Поточари и Кушићи
    Обрад – његови потомци се презивају Обрадовићи

    Колико се брзо умножавала фамилија Плазинића, говори чињениц да је за непуних 100 година , према попису из 1863. од једне куће нарасла на 25 домаћинстава, са укупно 158 чланова.
    Међутим, најновија истраживања говоре да овим пописом нису били обухваћени сви Плазинићи који су тада живели у Губеревцима, што ће рећи да је било више и становника и домаћинстава.
    Старо презиме је било Плазина и оно је било у употреби до половине прошлог века када је додат наставак “ић”, што су чиниле и друге српске фамилије у том времену.
    Нема поузданих података о настанку презимена Плазинић, а према писању Косте Јовановића, неки предак Плазина, казао је свом сину да пази, те да при орању не оставља “оплазине”(непоорана парчад земље између бразда).Неки, опет веле да је назив фамилије постао по Плазини – пропланку на који се настанио његов предак.
    Постоји и могућност да је презиме потекло по једном делу плуга (плаза) који иде (плази) по дну бразде. По њему су вероватно изведена и друга слична презимена Плазачићи и Плазинчићи.
    Само презиме Плазина веома асоцира на херцеговачко порекло. Ову тезу потхрањује и чињеница да Плазинићи славе светог Николу, а зна се да ту славу славе досељеници херцеговачког порекла. Једино потомци Обрадови славе светог Трипуна.
    Колико је познато, Плазинића других нема осим оних који потичу из Губереваца, а који су раширени широм ове или оне Југославије.
    Данас у Губеревцима има око 80 домаћинстава Плазинића са негде око 220 становника.
    Најстарији Радулин син Игњат са својом бројном породицом, први се одселио од оца, засновао посебно домаћинство и окућницу у доњем делу атара Плазинића у месту звано “Равна Гора”.

    • Clavdivs

      Иване,

      Тестиран је један од Плазинића из Губереваца и показало се да припада роду Куча, што и не представља изненађење имајући у виду славу (Никољдан) и место из кога су Плазинићи досељени (Ђаковица). Према томе, може се прилично основано закључити да су Плазинићи пореклом Кучи.

      Његов резултат можете видети у табели Српског ДНК пројекта, под редним бројем 237 (http://dnk.poreklo.rs/naslovna/).

  5. Dejan

    Ivane,
    šta znaš o poreklu Obrada Jarandovića?

  6. Dejan

    Kontakt telefon
    064 8779242
    Radul Plazinic potomak Obrada iz Guberevaca

  7. Mirjana

    Moj deda, Mijajlo Plazinić, rodom je iz Guberevaca, od gornjih Plazina, slavio je Svetog Nikolu. Kad se rodio bio je 22 član porodice. Otac mu se zvao Veselin, a majka je iz Nikolića, imao je četiri sestre i jendnog brata. Taj brat je posle II svetskog rata ostao u Beogradu i deda ga je video samo jednom oko 1962-1963 godine. Sa sestrama je održavao veze i one sa njim. Po smrti roditelja, rasprodao je imanje da bi sestrama dao miraz pri udaji i odselio se u Kukiće, Čačak.