Порекло презимена Пјевић

1. март 2012.

коментара: 9

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

  1. Moji Pjevići su iz okoline Bihaća u BiH, tačnije sela Hrgar i Lipa, gdje su prema predanjima a i po knjizi Milana Karanovića ”Pounje u Bosanskoj krajini” objavljenoj 1925. god, došli iz Like polovinom 19. vijeka i slave Nikoljdan. Za područja Bos. krajine je indikativno da većina porodica po predanjima vodi porijeklo iz (stare) Hercegovine, odnosno današnjeg sjeverozapadnog dijela Crne gore, Migracijom preko Dalmacije i Like. Imam saznanja da Pjevića islamske vjeroispovijesti ima i danas u i oko Pljevalja, ne tako daleko odatle pravoslavni Pjevići oko Čajniča u Republici Srpskoj, a niže niz Drinu, desno od Višegrada oko Užica u mjestima Kremna, Bioska, Kosjerić…(tu je interesantno da su u Kremni i susjednij Bioski jako zastupljena 2 relativno rijetka prezimena Pjević i Pašić, isto kao i u 500 km udaljenom selu Hrgar kod Bihaća). Dalje ima dosta Pjevića pravoslavnih kod Sarajeva (Kasindo) i muslimana oko Tuzle. Dosta Pjevića iz mog kraja je raseljeno poslije I rata u zapadnu Slavoniju (Pakrac, Virovitica…), a poslije II rata u ”osmoj ofanzivi” u Vojvodini oko Novog sada i Kikinde. Negdja sam naišao i na podatke o Pjevićima rimo-katoličke vjeroispovijesti u zapadnoj Hercegovini ili Dalmaciji (ako se dobro sjećam oko Stoca). Koliko znam svi navedeni pravoslavni Pjevići, slave različite krsne slave što i ne mora značiti da neki nemaju zajedničko daleko porijeklo. Lično bih volio saznati još više i po mogućnosti preciznijih podataka o porijeklu i migracijama Pjevića ma gdje bili.

  2. slobodan pjevic

    Pronašao sam u literaturi još podataka o prezimenu Pjević u basanskoj krajini, odkle su i moji Pjevići. prema etno – geografskim istraživanjima Petra Rađenovića i Milana Karanovića početkom XX vijeka, Rađenović u knjizi ”Bjelajsko polje i Bravsko” u selu Vrtoče pominje Gaćeše koji su početkom XIX vijeka došli iz Like od Gračaca, kao Vojvodići (bilo je i jednih i drugih do ovog rata u Vrtoču), te da su jedni nakon ako se nevaram oko 60 godina otišli prema Bihaću u 10 i 20 km dalja sela Lipa i Hrgar, gdje su se prozvali Pjevići (bilo nas je do zadnjeg rata u ova oba sela). Karanović u knjizi ”Pounje u bosanskoj krajini” opisuje između ostalih i Pjeviće u dva navedena sela Lipa i Hrgar i kaže da su oni svi ”nekeko jedno” sa Gaćešama, Bojićima, Popovićima i još nekim prezimenima, ali ne objašnjava kako. Sve ove navedene porodice u Krajiškim selima slave Nikoljdan.

  3. Nikola Pjević

    Dragi Slobodane (prezimenjače) i ja imam iste te informacije o našem prezimenu. Moji su baš iz sela Lipa a kolonizovani posle drugog rata u Banatsko veliko selo pored Kikinde na samoj granici sa Rumunijom.

  4. Maticni pjevici u uzickom kraju su u selu bioska. U stara turska vremena jedna baba po nadimku “pjeva” je sa tri sina drzala trgovacki karavan dubrovnik-beograd odmarala u biosci kod manastira rujno. Na zahodu tog posla jednog sina po imenu perisa je naselila tu u biosci vise manastira jednog kod kosjerica a jednog kod foce. Perisa je imao 4 sina a oni opet svi po 4 tako je nastalo veliko . Slavili su case verige apostola petra 29.1 ali im jenom zbog velike hladnoceczaledio bakrac iznad vatre i uzeli su po odobrenju popa sv petra i pavla 12.7
    Imali su migraciju u cacak kragujevac zrenjanin i beograd a njihov jedan potomak pero zivi u parizu. Od tih pjevica iz bioske jedna kuca je u kremnima od 1918 godine a danas tu zivi potomak po imenu dragan vlasnik kompleksa kremansko prorpcanstvo. Slave sv jovana po babinom predku kuce u kremnima. Draganova dva brata su oformili svoje porodice u beogradu a sin jednog od njih aleksandar zivi u moskvi.od tih biostanski pjevica potomci su danas u uzicu beogradu i na zlatiboru. Biostanski pjevici su se vecinom bavili trgovinom. Stri su bili prgavi i preki. Vazili su za ostre i sposobne ljude sa kojima se nije trebalo zamerati. Napoznati su braca milenko i milomir pripafali su cetnickom pokretu mice rogicacza vreme 2 sv .rata a posle rata 1945 godine bili su prvi prvaci u bacanju kugle u srbiji. Milenko je bio prvi a milomir drugi. Na prvenstvu jugoskavije milenko je zauzeo drugo mesto ali nije hteo da ostane pri vojsci da se bavi spirtom vec se gratio u selo da ceka kralja da se vrati. Umro je 1991 a da ga nije docekao. Od svih potomaka pjevica iz bioske danas se imetkom izdvaja krsta na zlatiboru i milomirova cerka jela u beogradu.

    • Ljubomir

      Пјевића има и у селу Доња Буковица код Љубовије, сада су под презименом Јовановић, а славе Светог Ђурђа (6. мај)… Ако Вас додатно занима нешто,мој мејл је [email protected]

  5. Zoran Pjević

    Dobar dan

    Baš mi je drago da sam pronašao ovu stranu. Moja baka Pjević Stevka, je iz Bioske, moj otac Lazar Pjević već je rođen u Bajinoj Bašti.

    Milenka sam upoznao kao dete, kada me je otac vodio u Biosku.

    Moja deca su Matija i Lena. Živimo u Nemačkoj nadomak Frankfurt-a.

    Bilo bi super da složimo to rodoslovno stablo Pjevića iz Bioske u detalje.

  6. бранко

    evo malo dopune, prezime Pjević je zastupljeno kod sve tri vjere.
    Pjevića Srba osim gore pomenutih ima na više mjesta.Okolina Sarajeva, Foča, Goražde, Čajniče, Bihać,Prijedor, Beograd, Zaječar.
    Muslimana Pjevića ima u Sarajevu, odakle su u Sarajevo došli ne znam,
    Katolika Pjevića ima u Popovom polju, Zagrebu, Dubrovniku ( Ovi iz Dubrovnika su predpostaviti je iz zaleđa, Hercegovci.
    Kod Srba Pjevića slave su različite, moji slave Arandjelovdan ( Okolina Sarajeva) došli su u 17.v. iz Hercegovine, prezivali su se Burlice.
    Pozdrav svima gdje god da vas ima! Branko