Порекло презимена Пејчић

1. март 2012.

коментара: 47

ПИШЕ: Дејан Пејичић

Презимена Пејичић или Пејчић (већина га изговара без два И, а писања има свакојаког, зависно од матичара који је самовољно додао или испустио једно И), у основи су једно те исто презиме, а то је нарочито јасно када се упореде презимена путем крсне славе.

Пејичићи славе Св. свештеномученика Иринеја лионског и мученика Лупа који оба падају 5. септембра по новом календару. Ову славу још славе породице Јосић у Обудовцу и још неке породице у околини Добоја које су славу преузеле путем наслеђа посједа и удјом-женидбом.

Остали Пејичићи (Војводина. Пирот, Суво поље код Бијељине, Кифино село код Невесиња) славе св. Николу и Ђурђевдан.

До ових сазнања сам дошао кроз живот и помоћу свештеника Драгана Пејичића, који је на служби у селу Јања код Бијељине, вјероватно су нека од њих и непотпуна и нетачна јер су прикупљена усменим предањем што не искључује произвољност приповједача.

Пејичићи који славе 5. септембра највише су концентисани у селу Остружња и Радња код Добоја, од њих су потекли Пејичићи из Чечаве, Тешња, Брода, Модриче, и Опсина-Буковичких Чивчија код Добоја. Ова племена Пејичића су дошла у поменуте крајеве прије отприлике 300 година из правца Херцеговине (Невесиња) и Црне Горе. По предању дошла су петорица браће са породицама, један од њих се звао Бјелош.

Пејчићи католици живе у селу Толиса или Букова греда у Орашју.

Презиме Пеичић (без Ј) се појављује у Имотском и околини Задра, они су такоће католици.

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

  1. Andjela Pejcic

    Ima Pejcica i u Cacku, ali u Cacku se samo moja porodica preziva tako i ima nas ukupno 7 u Cacku(moj otac, majka, oceva sestra i 4 dece)

  2. Ljubisa Pejcic

    Pozdrav svima
    Ja sam iz Ostruznja Gornja opstina Doboj
    Slavu slavimo 5.Septembar
    Jedna ispravka,Dragan se preziva Pejcic ne Pejicic, moj rodjak.

  3. Ivan Pejčlć

    Pejčića ima i u Nišu i uglavnom slavimo Svetog Nikolu

  4. Biljana Vulović

    Pozdrav svima. Moje prezime je na rođenju Pejčić. Moj deda Tanče Pejčić od oca Gavrila 1900 godine je rođen u selu Grnčar, opština Babušnica. Slava sv Nikola.

  5. Dragan Pejicic

    Pozdrav svima
    Moja starina, djed, otac pa i majka (Mickovic/Stankovic) iz sela Zalom, Nevesinje. Zivjeli smo u Mostaru , ja sad u Svedskoj. Slava Nikoljdan.

  6. Slobodan Pejčić

    Ja sam iz Broda, ja sam Pejčić ali ima i Pejičića. Slava mi je Đurđevdan. Znam 5 generacija koji su ovdje živjeli. Pozdrav za sve Pejčiće.

  7. Ivan Pejcic

    Moji su poreklom iz Vojnici selo kod Babusnice. 70% Pejcica je iz Nevesinja i vecina slave sv Dimitrija. Imao sam srecu da mi je pra deda ziveo 99 god. I da je bio ziva istorija dva veka je zakacio. I rekao mi je jednu stvar sto pisu istoricari da 90% je laz

  8. Živojin

    Zivimo u Vukovaru,a kako mi je deda pricao sad vec prije vise od 100 godina moj pradeda Simeon dosao je u Vukovar i Tovariševa. Prezivali smo se Pejičić sad Pejčić,ovo i se izgubilo kad je pradeda isao na vojnu regrutaciju pa greskom “izgubljeno” jedno i. Slavimo Djurdjevdan nisam se raspitivao ali ako ima mojih prezimenjaka iz Tovariševa slobodno neka mi se jave….

  9. Danijel Pejčić

    Pejčići iz Tolise nikada nisu bili katolici. Srbi pravoslavci koji slave Svetog Nikolu. Istu slavu slave i Ristici iz Tolise.