Порекло презимена Пашић

1. март 2012.

коментара: 4

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ПАШИЋИ

(у Пашином Пољу)

Потичу од Лала Шаранца, брата Рајичева. Била су два брата – Радивоје и Ђорђије и они су живјели у Брајковачи. Радивоје се одселио на Пашино Поље, гдје се понашао као “паша”, па се по њему прозваше Пашићи, а Поље у које се насели Пашино Поље. Од Радивојевог досељења на Пашино Поље протекло је доста времена, чак неколико пасова.

Радивоје Василијев је имао четири сина. Радосава, Радула, Милоша и Милосава из првог брака и три из другог брака: Бранка, Божидара и Светозара. Сва тројица су се преселила у Брајковачу, гдје су живјели до 1945. године, када су колонизовани у Бачко Добро Поље.

Радивојеви синови Радосав и Радуле одселе се тридесетих година 20. вијека у Пљевља. Радуле је имао: Славка, Драга, Драгољуба и Драгослава. Радулови потомци живе у Сарајеву.

Пашићи живе у Пашину Пољу, Његовуђи и Жабљаку.

Славе Ђурђевдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. vojislav ananić

    ПАШИЋ
    Потомци Реџеп-паше

    Мухамед Пашић из Сарајева пише да његова породица потиче из села Оџак код Невесиња, те да им је старо презиме Реџепашић. Он наводи да му се дјед преселио из Оџака послије Првог свјетског рата са браћом и свим Реџепашићима у Сарајево, гдје се данас неки презивају и даље Реџепашић, а други Пашић.
    О поријеклу мало зна и логично закључује да су добили презиме по неком претку Реџеп-паши. Наводи да су везани за породицу књижевника Сафвет-бега Башагића- -Реџепашића.
    Родоначелник овог рода је Реџеп-паша, родом из Невесиња. Његов отац се звао Дервиш, а дјед му је био Абдулах. Послије Бечког рата, Реџеп-паша је као заповједник делија с Топал Хусеин-пашом у сузбијању аустријских провала у Босну 1687-1690. године за заслуге именован беглербегом и мухафизом у Никшићу. Имао је брата Мусли-бега. Реџеп-паша је обављао функције: требињског мухафиза, херцеговачког валије, ливањског мухафиза, да би на крају био поново премјештен у Херцеговину, а смрт га је затекла у Дробњацима 1703. године. Саградио је по Босни више градова и џамије: у Никшићу, Почитељу, Благају итд. Послије смрти иза њега је остао малољетни син Дервиш Мехмед-бег. Дервиш Мехмед-бег је имао два сина: Мустафа-пашу и Осман-бега. Осман-бег је имао три сина: босанског дефтердара Сулејман-пашу (Мактул), Имшир-пашу и Даут-бега. Даут-беговог сина Лутфулах-бега звали су Башага и од њега су данашњи невесињски Башагићи. Имшир-пашини насљедници су Имширпашићи из Скопља.
    Мустафа-пашини насљедници су Пашићи из Чајна код Невесиња.
    Они су у ствари живјели у селу Оџак код Невесиња. Почетком овог вијека забиљежена је народна традиција по којој су Пашићи поријеклом с Мишљена у Храсну. Народна традиција досељења Пашића на ово подручје се датира у прву половину XVII вијека, и каже да су дошли као “момци” бегова Љубовића.
    Из овог кратког приказа види се да су данашњи Пашићи у Сарајеву, и њихови рођаци на другим мјестима, потомци, односно огранак, угледне муслиманске лозе Реџепашића, названих по њиховом родоначелнику Реџеп-паши. Временом су се подијелили на три огранка и то: Башагиће, Имширпашиће и Пашиће. Поријекло овог рода истраживао је Сафвет-бег Башагић, и сам припадник овог рода. Овај угледни историчар и књижевник објавио је податке које наводимо у овом приказу. Поред тога навели смо и забиљежену народну традицију с почетка овог вијека како би Пашићима указали на основне податке од којих треба да крену у евентуалним истраживањима својих коријена.

    ИЗВОР: ПОРОДИЧНИ КОРИЈЕНИ, МИРОСЛАВ НИШКАНОВИЋ
    БАЊА ЛУКА – БЕОГРАД – САРАЈЕВО, 2001.

  2. Војислав Ананић

    ПАШИЋ (м), у Расту (Невесиње), Бивољем Брду (Столац), Мостару и другим мјестима Херцеговине. Пашићи у Расту су поријеклом “с Мишљена у Храсну” од православне породице Сукнов. Дошли су “као Љубовића момци” око 1600. године. Пашићи у Бивољем Брду потичу од Кнежића у Храсну. Некада су живјели и у Требимљи (Попово), али се “ништа не зна” о њима (59:230,258;84:163). Пашићи су били настањени и у Љубињу. Оџаку (Невесиње). Муљу (Гацко)… У Муљем су их убрајали међу најстарије муслиманске породице у Херцеговини. Иселили су из овог села 1941. године (97:118,147,208).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Veselin Knezevic

    Radoslav je imao Slavka,Draga,Dragoslava,Dragoljuba,Dragicu,Zorku,Radomira,Momčila i Momira, a ne Radule. Ta deca su mu bila sa ženom Milušom.

  4. Dragana Pasic

    Branko , Bozidar I Svetozar Olga ,Stanija Marija svi su bili Radivojeva deca .A ja sam najmladja unuka