Порекло презимена Пајевић

29. фебруар 2012.

коментара: 13

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (13)

Одговорите

13 коментара

  1. Пајо

    Поштовани,

    покушавао сам да нађем порекло презимена које носим, Зовем се Михаило Пајевић.

    Знам да је прадеда живео у Душманићима код Пријепоља и да се звао Јовић (да ли је од рођења био ту не знам имам неки податак да је из Повиног или Павиног поља). Пробао сам контактирати телефоном милешевску епархију али су одговорили да они немају такве податке.
    Јовић је био ожењен Маром (Дучић).
    Имали су 2 деце Михаила (18-4-1899 а умро 10-9-1962 у Бгд, сахрањен у Новој Вароши) и Милена (или Јелица) који су били током 1 светског рата у заробљеништву у Мађарској где је дедина сестра се удала и умрла – никакав контакт нисам имао вероватно место Ашак??

    Јовић је имао и браћу Мила, Пера и Јаћима.

    Миле је био ожењен Ћирјаном живео је у Душманићима и имао децу Ника, Ђура, Саву, Тодора, Јелицу и Љубицу.

    Слава је Свети Лука.

    Да ли се зна или мозе пронаћи негде одакле је дошао Јовић и даљи преци?

    • Filip Todorovci

      Zdravo, ti Pajevici koji slave Sv. Luku trebalo bi da su iz Rovaca, jer se negde pominje da su ziveli u Orascu Pajevici sa mojim Maricevicima. Ja isto istrazujem i genetski sam tesitran i po predanj bi trebao da sam direktan potomak Teodosija Maricevica. Slavimo sv. Luku i Maricevici su iz Rovaca, selo Velje Duboko dosli u Orasac oko 1715 godine.

  2. Jefto Pajevic

    Svi Pajevici slave svetog Luku. Pajevici o kojima pises su porijeklom iz Rovaca. Jedna gupa (bjezeci od Turaka) je dosla u Pavino Polje a odatle u Prijepolje , i danas jedan od njih zivi u blizini autobuske stanice, njegov rodjeni brat je bio pok. Dragisa Pajevic profesor istorije u Pozarevcu. Druga grupa je dosla u Bijelo Polje i tu nas ima prilicno dosta. Treca grupa je preko sjenickih Bara naseljena u selu Vapa kod Sjenice a jedan dio tih je produzio i sad zive u jednom selu kod Kragujevca. Citavo selo su pajevici. Za ove iz sjenicnih Bara imao sam imena njih 156 , mada su sada uglavnom nastanjeni po Kragujevci ……..itd

    • Михаило Пајевић

      Поштовани Јефто
      Тренутно сам у Новој Вароши до 31.8.2022 и радо бих дошао до вас у Б.Поље.
      Молим вас да ми пошаљете број телефона на +381641499837 како би се договорили.
      Повод је да проговоримо о вашим сазнањима о Пајевићима

  3. Поштовани Јевто, замолио бих Вас да ми се јавите. Мејл адреса је [email protected]

  4. Pajevic

    Dragi Jefto,
    Nisu svi Pajevici Rovcani. Od Rovaca su (od Bulatovica) Pajevici kojih ima u Srbiji (oko Arilja), dok su od Vlahovica (Durovica) takodje Pajevici i svi slave Svetog Luku. Od Bijelopavlica (sa Glavice kraj Danilovgrada) su Pajevici koji su od Radulovica. I oni su iseljeni u Srbiju (trgovci u Cacku i Valjevu) ali se jedna porodica vratila (1911) na Cetinje (trgovac Petko Pajevic koji je drzao prvi bioskop u Crnoj Gori). Oni se danas mahom pisu Pajovici jer je tou duhu “odsrbljivanja” koje je u modi. (Moj pradjed je brat rodjeni Petka Pajevica i ostao je u Srbiji). Ima i treca loza Pajevica koja je od hercegovackoh Drobnjaka ali o njima ne znam nista osim da i oni slave Svetog Luku (mozda su u rodu sa Rovackim bratstvima). Srbijanski Pajevici su (u Srbiji) uzeli Cveti za slavu.

  5. Pajevic

    Postoje i Pajevici u u malom selu kod Loznice Jadranska Lesnica mi slavimo Arandjelovdan

  6. Srdjan Pajevic

    Ima li neko informaciju o Pajevicima kod pozege? Moja porodica zivi kod pozege 3 generacije u nazad i slavimo Djurdjevdan.

    • pajevic velimir

      Srdjane,zovem se Velimir Pajevic,hirurg sam u penziji,rodjen 1952 u Kragujevcu,otac Srboljub rodjen 1928 u Kragujevcu,deda Velimir,po kome nosim ime rodjen 1900 u Kragujevcu.Njegov otac Pavle,moj pradeda rodjen u selu Zeokama,,Dragacevo,pod ili na Jelici planini.Radio u Zastavi i umro 1933,sahranjen u Kragujevcu.NJegov otac Miladin sahranjen u Zeokama.Od Miladina na gore neznam dalje nista,samo znam po prici da su dosli u Zeoke od sela Bjelusa kod pozege.SLAVIMO SV DJORDJA,TJ DJURDJEV DAN

  7. Војислав Ананић

    ПАЈЕВИЋ (п,м). Пајевићи (п) су стара гатачка породица. Живјели су у Лазарићима. Били су сусједи Паровића, а имали су “худут” (међу, границу) до Љубовића худута. Неке земљишне парцеле у селу зову се Пајевића њиве. Промијенили су презиме и прозвали се Скарићи (147:587). Пајевићи (м) су живјели у Бијењој код Невесиња (97:149). Према једној легенди, Пајевићи потичу од старе гатачке породице Шолаја која је имала кнеза Пају. Када су Турци заузели Херцеговину, Пајо је прешао па ислам. Пајина жена није примила ислам. Када је умрла сахранили су је у муслиманском гробљу Доња Бијења, поред свог мужа над чијим гробом стоји башлук, а над њеним крст. (Шефко Пашић, Ослобођење, Сарајево. 20. 12. 1971.г.). Има их настањених у Мостару и Тузли.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  8. zoran gemaljevic

    jedan od pajevica, milovan, koji je sa sinovima ostao u sjenickom ataru u vapi se tu i nastanio, samo pod prezimenom gemaljevic i slave svetog luku

  9. Dragana

    Dobar dan svima! Moja majka je od Pajevica. Ona je odrasla u jednom selu, Boljanina, pored Rasova, nadomak Bijelog Polja. Ne znam bukvalno nista o njenom poreku osim da joj je otac, Anto Pajevic umro s kraja sezdesetih. Njena porodica se preselila u Obrenovac i tu ima, da ja znam, samo 1 porodica Pajevica i slave Svetog Luku.

  10. Filip Todorović

    Poštavani, ako ima neko od Pajevića da su iz Orašca, poreklom od Bulatovića i slave naravno svetog Luku da me kontaktiraju jer su bliski sa mojim Todorovićima.
    [email protected]