Поркело презимена Новитовић

28. фебруар 2012.

коментара: 12

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (12)

Одговорите

12 коментара

  1. Ljubomir

    Možda niste dobili moju pošiljku.a ako jeste javite se.

  2. pitac

    Ljubomir
    12. јула 2015. у 12:43

    Možda niste dobili moju pošiljku.a ako jeste javite se.

  3. Ацо

    У попису из 1863год. град Чачак село Вујетинци.Живели су:
    -НЕОВИТОВИЋ СИМА(39)жена СТАНИЦА(30),син АЛЕКСАНДАР(9),син АЛЕКСА(7),син АЛЕКСИЈЕ(5),кћи РАДОЈКА(11),кћи МИЛЕНИЈА(2)
    -НЕОВИТОВИЋ ЛАЗАР(51),жена АНИЦА(40),син ВАСИЛИЈЕ(24),син НЕНАД(1),кћи СТАНОЈКА(12),кћи СТАНИЦА(8),кћи СТАНКА(6),кћи ЉУБИЦА(4),кћи РУЖИЦА(2)
    Њихови потомци се касније презивају Новитовић, део потомака по Симу узима презиме Симовић а део потомака по Лазару узима Лазовић.Тако да су данас у употреби три презимена Новитовић, Симовић и Лазовић.
    По предању прича се да су дошла три сина(Симо, Лазар и Мијаило)са мајком Новитом наводно из Црне Горе у бежању од крвне освете у околину Чачка село Вујетинци.
    Мијаило није уписан у попису 1863год. а данас постоји фамилија Мијаиловић.Све ове фамилије славе исту слави св. Ђурђевдан.
    Ако знате нешто више о њиховом пореклу и коренима био бих захвалан на одговору.Хвала

  4. Александар

    Ацо,

    покушаћу да ти мало помогнем уз помоћ информација које су мени доступне. Нажалост не могу да ти дам тачан одговор за твоје порекло, али ћеш имати више информација које ће ти олакшати или можда и отежати трагање за коренима.
    Попис који си ти навео није први попис који је рађен у Србији, мада јесте први потпунији попис где су уписани сви чланови домаћинства и њихове године. Пре тога су постојали разни тефтери ( или тевтери ) где су уписивани углавном старешине домаћинства, а после 1834. године пописивани су сви мушки чланови домаћинства ради одређивања пореза…
    Оно што ће теби вероватно бити интересантно је да су у Тевтерима чибука за Рудничку Нахију, из 1823. и 1824. године, у Вујетинцима уписани НЕОВИТОВИЋ МИЛОВАН и НЕОВИТОВИЋ МИЛУТИН. У тевтеру из 1825. године нема више Милутина, већ је уписан само Милован. Тефтери чибука су пописи људи који су имали ситну стоку на коју су плаћали порез. Занимљиво је да су том приликом пописивани и људи из других крајева који су доводили стоку на испашу у села Рудничке Нахије. Радош Ж. Маџаревић који је приредио ове Тефтере наводи да их је највише било из Ужичке Нахије ( Стари Влах, Златибор и ариљска села ).
    Не знам колико ти је познато да постоје Новитовићи који воде порекло из села Добраче, општина Ариље. У ствари, највећи број Новитовића води порекло из Добрача. Чак у том крају је заступљено мишљење да сви Новитовићи у Србији и свету воде порекло из Добрача. Године 2012. је изашла сјајна књига Проф.др. Светислава Петровића ” Добраче – историја села и родослови “. Сам аутор наводи да је књигу припремао 20 година. У књизи постоје сви тефтери, спискови и пописи људи у ослобођеној Србији од 1823. до 1863. године. Аутор је чак приредио и неколико пописа из 16-тог века. Детаљно су обрађене све фамилије из Добрача, па и Новитовићи. За Новитовиће, аутор пише да се са доста поузданости може рећи да Новитовићи воде порекло од АНДРИЈЕ, НЕНАДА, МИЈАИЛА, МИЛУТИНА и ЈОВАНА. Занимљиво је да у тефтерима који се налазе у књизи нема Милутина, већ његовог сина Ђорђија. Али, ето постоји Милутин у Вујетинцима. За Ђорђија се са сигурношћу може тврдити да је Милутинов син из разлога што је негде пописиван као Ђорђије Милутинов, а касније као Ђорђије Неофитовић. Немој да те превише буни што у пописима негде пише НЕОВИТОВИЋ. Сви аутори који су приређивали пописе људи тврде да су се у тим пописима јављале грешке. За НОВИТОВИЋЕ из Добрача су често уписивали НЕОФИТОВИЋ уместо НОВИТОВИЋ. Ако у Вујетинцима постоје данас Новитовићи, били су Новитовићи и пре 200 година.
    Е сад, да не би све било тако једноставно, Новитовићи из Добрача славе Св. Архангела Михаила, док колико видим Новитовићи из Вујетинаца славе Св. Ђорђа. Не мора ни то ништа да значи. Људи су чешће мењали Славе него што мислимо, поготово приликом селидбе у нови крај.
    Ето, дао сам ти пар информација о којима вреди размислити. Новитовић није често презиме, и сама чињеница да се у исто време јављају 2 Милутина Новитовића јесте интересантно.
    Надам се да сам ти мало помогао. Све ове документе које сам навео могу да ти пустим и на е-маил ако ти требају.

    Свако добро ти желим,

    Александар Новитовић

  5. Александар

    Једна исправка. Видим да сам написао : ” У књизи постоје сви тефтери, спискови и пописи људи у ослобођеној Србији од 1823. до 1863. године “. Моја грешка, ови тефтери се односе само на Добраче.

  6. Александар

    Ацо,

    можда ти и ово буде интересантно. Шаљем ти преписку о пореклу породице Неофитовић са форума ” Порекло “. И њихова је слава Ђурђевдан, као и Ваша. Ко зна, можда имате везе са њима.

    https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=527.0

    Поздрав.

  7. Tamara

    Pozdrav, nosim očevo prezime Novitović za koje mi je rečeno da vodi poreklo iz sela Dobrače. Porodična slava nam je Aranđelovdan. Veoma mi je zanimljiva priča o formi prezimena Neofitović (nepoznata u mojoj porodici). Ukoliko je neko od vas u međuvremenu saznao više i jasnije o tome i želi da podeli, može da mi piše na mejl [email protected].
    Hvala unapred! Tamara

  8. Dejan

    Pozdrav. Koliko ja znam,Novitovići su 1704 se doselili iz Župe Nikšićke u Dobrače.Četiri brata gore u komentaru već navedena.Od njih potiče većina Novitovića.Neki si se kasnije naselili preko Sjenice u Belosavce kod Topole,doveo ih je Karadjordje.Oni slave Lučindan.Poreklo je od plemena Nikšići sto govori i podatak da su svi došli iz Župe Nikšićke.O plemenu Nikšić ćete naći opširnije na internetu.Moji Novitovići slave Arandjelovdan,a to je slava Vasojevića.Po podacima o seobama i kretanju naših predaka,pre će biti da smo od Nikšića.Za sad toliko,istražujemo dalje.

  9. Александар

    Дејане,

    одушевио си ме са овим подацима и начином на који повезујеш ствари. И ја се исто трудим да сазнам нешто више о томе како је настало наше презиме и, како си ти написао, о правцу кретања наших предака. Мање више ми је познато ово што си написао,осим године када су се Новитовићи доселили у Добраче и нисам успео да доведем у везу Новитовиће из Белосаваца са Новитовићима у Добрачама. Уствари, ови први Новитовићи за које се зна нису могли да се доселе у Добраче 1704 зато што су сви рођени око 1770 године. Пре ће бити да су се можда иселили из Жупе Никшићке 1704, па да су се успут негде задржали, вероватно у Сјеници, неку генерацију и касније дошли у Добраче. Ако знаш нешто више о томе, молим те напиши. Исто, ако знаш нешто више о Новитовићима док су били у Жупи Никшићкој, пиши. Верујем да ако бисмо сазнали претходно презиме наших предака, да бисмо одједном имали много података о својим коренима.

    Тамара,

    извини ако сам унео забуну у претходним коментарима, али Новитовићи из Добрача немају никакве везе са презименом Неофитовић. То сам само оставио као могућност за неке друге који се презивају Новитовић. Има неке логике. За Новитовиће из Добрача ми је познато усмено предање да је презиме настало од Новита. Истина је да су негде неки пописани као Неофитовићи,али то је грешка пописивача.
    Ко год зна нешто више о пореклу презимена Новитовић нека пише, верујем да ће свима бити интересантно. Надам се да ће нас бити и више на овој страни.

    Велики поздрав свима.

    • Александар Новитовић

      Драги моји Новитовићи,

      уз помоћ Друштва Српских Родословаца ” Порекло ” и сјајних ентузијаста који се баве истраживањем порекла фамилија на овим просторима и генетичком генеалогијом, данас сам дошао до потврде онога о чему је наш рођак Дејан писао. Порекло наше фамилије јесте од племена Никшићи. Прича за нас Новитовиће је мало сложенија, с’ обзиром да смо први род који је генетски потврђен да припада Никшићима, а да не слави Славу Никшића, Светог Луку. Кога занима, у наставку шаљем линк ка теми о Никшићима, где се помињу Новитовићи, на форуму о Никшићима на сајту Порекло : https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=736.1860
      Велику захвалност, за ово откриће, дугујем нашем земљаку и даљем рођаку из Ариља Влади Бојановићу, којег сам замолио за помоћ око генетичког истраживања и који ми је несебично помогао. Колико смо далеки рођаци, тек ћемо сазнати. 🙂 Тренутно смо на 900 година старости, са могућношћу смањивања те временске дистанце. 🙂 Надам се да ће наше дружење тек да почне, а о свим даљим сазнањима о пореклу Новитовића, писаћу овде. Влада ми је дао и неке информације, које се не тичу генетичке генеалогије, а то је да нам презиме не потиче од Новита, већ од Неофита. Тамара је то добро предосетила. 🙂 То су сазнања која тек треба да потврдимо. У суштини, Новит и јесте народно изражавање имена Неофит. Највећу захвалност, ако се не варам, дугујемо делу фамилије из Атенице и Смедерева који су и дошли до сазнања да смо се у Добраче доселили из Жупе Никшићке. Ако некада неко од њих прочита ово, било би лепо да са нама мало детаљније поделе та сазнања. Генетичку потврду о даљем пореклу из Жупе Никшићке тек очекујем. Оно чиме се занимам, јесте да сазнам даље порекло наше фамилије и наше раније презиме тј. породице са којима смо генетски блиски. За оне које занимају родослови и историја наше фамилије у последњих 200 година, ту је књига о Добрачама проф. др. Светислава Петровића. Ако нисте у могућности да дођете до те књиге, можете да се учланите у друштву ” Порекло ” и да нађете књигу у њиховој Дигиталној библиотеци. Ту ћете наћи многе занимљиве ствари, нпр. имена предака који су се борили у Првом и Другом Српском Устанку, чињеницу о томе да су Новитовићи фамилија која је поднела највеће жртве у Првом Светском рату у Ариљском округу. Ко је од наших предака био Посланик у Парламенту Краљевине Југославије, ко се бавио научним радом и водио протесте са Јованом Скерлићем и Миланом Гролом, који су наши преци били Солунци и ко су носиоци Карађорђеве звезде и Обилића медаље… Многи од Вас вероватно знају за ове податке, али пишем ово због оних који немају та сазнања. Историја наше фамилије је дубоко повезана са стварањем модерне Српске Државе. Наравно, као и историја многих других фамилија. Али, на овој страниci је реч о Нама. 🙂 Надам се да ћу временом долазити до нових сазнања, а жеља ми је да сазнам да ли су и Новитовићи из других крајева Србије сродни са нама из Добрача. Ту првенствено мислим на Новитовиће из Вујетинаца. Моје искрено веровање је да смо иста фамилија. Ако некога занима нешто више, слободно можете да ми пишете на е-маил : [email protected]
      Што би рекао Дејан : ” За сада толико, истражујемо даље “. 🙂