Порекло презимена Нићифоровић

28. фебруар 2012.

коментара: 26

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (26)

Одговорите

26 коментара

  1. Vladimir Nićiforović

    Ja sam Vladimir Nićiforović(1995) iz Beograda. Moj otac Milan(1955) je rodjen u Baljevcu na Ibru. Moj pradeda Dimitrije(1895) je u Baljevac dosao na miraz kod svoje žene Cmiljke Mandić(1901). Oni su imali devetoro dece: Jovanka, Stanimir, Radiša, Tomoslav(1929-moj deda), Jezdimir, Jovan, Milka, Rotomir, i Miloš.
    Pradeda Dimitrije je u Baljevac došao iz Nosoljina, gde je rodjen. Njegov otac, moj čukundeda Damjan(1864) je u Nosoljin dosao iz Borovića. To potvrdjuju matične knjige venčanih i umrlih. Damjanova žena Sofija(1963) je rodjena u Trnavi. Oni su oboje sahranjeni u Nosoljinu. U jednoj od knjiga za selo Boroviće piše: Nedovići, Nićiforovići, Marinkoviće, Aksentijevići, Nikolići su jedan rod. Svi slave Jovanjdan. Ovde su od starina-,,od bir vakta’’. Nićiforovići iz Baljevca slave Sv. Nikolu. Slavu su verovatno preuzeli iz poštovanja pradede Dimitrija i zbog dolaska na miraz. Radio sam i dnk test Y hromozoma(muška linija) i ustanovljeno je da pripadamo haplogrupi I2-PH908. (Dinarska hp koja je zastupljena kod većine našeg stanovništva). Još jedan čovek iz Borovića je radio dnk test i ustanovljeno je da se radi o našim bliskim rodjacima, čime se potvrdjuje priča iz literature. Nažalost nisu sačuvane starije crkvene knjige i zbog toga nisam mogao sa sklopim dalji rodoslov. Postoji još jedna familija Nićiforović iz Tlačine(Arandjelovdan), kao i Postenja(Sv. Pantelija) sa kojima nismo rod. Ako neko ima pitanja – [email protected]