Анђушић

27. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    АНЂУШИЋ (п), у Драчеву (Попово) и Пожарном (Бобани). У Драчево су Анђушићи дошли из Пожарног око 1830. године (59:272). Славе Ђурђевдан. Једна породица Анђушића из Пожарног одселила је 1946. године у Нову Гајдобру (Војводина).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  2. Александар Анђушић

    Порекло становништва села Голубовци, град Подгорица (Црна Гора)

    Године 1941. у селу је живјело 59 братстава. Дакле, много више него у било ком другом селу Зетске равнице.

    Анђушића је исте године било 16 породица са 165 становника, од којих: у Бријегу 11 :122, у Бољи 1 :6, у Пољу 2: 17 и у Гошићима 2:20. Поријеклом су из Љешанске нахије (Ораси), одакле су се због крвне освете доселили 1802. године. Рођакају се са Пејовићима и Ђуровићима из Ораха.

    Извор: Павле С. Радусиновић, “Становништво и насеља зетске равнице од најстаријег до новијег доба, друга књига“ из 1991. године

  3. Поред самих Васојевића, за поједина братства ван Црне Горе се такође испоставило да припадају роду Васојевића иако немају такво предање.

    Међу овим братствима се издавајају две велике разгранате групе братстава, а то су Бобани из истоименог племена на подручју између Требиња и Равног који славе Ђурђевдан, као и група братстава која слави Часне Вериге апостола Петра са матицом у околини Мркоњић Града. Сродност Васојевића са Бобанима и једним староседелачким братством из Постољана код Невесиња, чији резултати још увек нису јавни, потврђује предање по коме Васојевићи потичу из Херцеговине.