Порекло презимена Анђић

27. фебруар 2012.

коментара: 31

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (31)

Одговорите

31 коментара

  1. Војислав Ананић

    А Н Ђ И Ћ (п), у Загори (Требиње). Плочнику (Борач) и Фојници (Гацко). Према Дедијеру, у Загори је Рокаљ из Полица у Требињу. (“Удо се Вуко Рокаљ прије 200 година за Анђу Вуковић – стога му данас потомке зову Анђићима”). У Плочник су доселили из Рудина, а у Фојници су од братства Глушци из Црквица у Бањанима (59:273,321,326).

    Извор: РИСТО МИЛИЋЕВИЋ – ХЕРЦЕГОВАЧКА ПРЕЗИМЕНА, Београд, 2005.

  2. Dragan Andjic

    Pozdrav Andjici moje poreklo je iz sela Vukosavci opstina Lopare nadomak Ugljevika Republika Srpska. Moj otac je 69 dosao u selo Lukicevo pored Zrenjanina sa majkom i bratom tamo su svi nasi Andjici naselili tatini stricevi i tetke slavimo Svetoga Nikolu….

  3. Zdravo Andzici . Moja porodica potice iz sela Mrkonjica u Sarajevu . Slavimo slavu Djurdjevdan . Volila bih da jos nesto doznam o mojoj familiji Andzica koji su iz Sarajeva. Pokojni Savo Andzic ( moj djed ) je imao brata Radovana a od njega potomci su i Foci . Otac mi se zove Zdravko Andjic .Savova cerka (moja
    tetka ) Milojka Andzic. To je sve sto znam .

    • Бојан

      Здраво Илинка,

      у мом истраживању сам дошао до сазнања да је моја породица у 18.веку користила презиме Анџић, на простору Ресаве. У мом селу Грабовацу, постоји Анџић Махала.

      Славимо Ђурђевдан. уколико имаш неко истраживање о Анџићима, молим те пошаљи ми.

  4. Lazar

    Moj deda sa majčine linije je Andzic i poreklom je iz Štrpca, slave Djurdevdan. Voleo bih da znam odakle su rodom od starina.

  5. Rajko Andjic

    Moje poreklo je iz Kaludre u opštini Berane Crna Gora.

  6. Đorđe

    Moji su iz Kaludre,slavimo sv.Nikolu. Tri brata Lako,Marko i Radoje.Lako se sa ženom i sinovima Miličkom i Milisavom doselio u Kruševac Milisav imao sina Slobodana i on sinove Marka i Đorđa tj.mene.
    Negde sam saznao da je kralj Nikola zamolio tada Srpskog kralja da deo svog naroda naseli po jugoistoku Srbije zato što je tih godina bila velika suša u Crnoj Gori pa je narod bukvalno počeo da umire od gladi i otuda toliko crnogoraca po Kraljevu,Kruševcu i tim gradovima.

  7. Цајо

    Да ли неко зна нешто више о поријеку Анџића из Штрбаца код Рудог,слава Ђурђевдан?

    • Бојан

      Здраво, моја породица води порекло од Анџића, славимо Ђурђевдан. Кажу да смо више од 250 година у Ресави као староседеоци.

  8. Томислав

    Моја фамилија је из Херцеговине, тачније из Фојнице код Гацка. Дошли смо из места Црквице у Црној Гори и славимо Аранђеловдан. Ја сам од оца Момира, ђеда Ђорђа (Ђоке) а како ми је пренео стриц Жарко пре Ђоке су били његов отац Петар, затим ђед Јован и прађед Трифко као најстарији у фамилији :). Деда је имао још два брата, Вељка и Томислава (по ком сам добио име) а сваки од њих своје потомке са породицама (Алексеја, Јована, Милоша, Родољуба и Радета). Као тренутно најмлађи Анђић у мојој породици је мој син Јован, рођен 2019.године у Београду.