Порекло презимена Аксић

27. фебруар 2012.

коментара: 21

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ АКСИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Аксић

Хаплогрупа: R1a

Порекло: Житиње, Витина, Косово и Метохија, Србија

Крсна слава: Аранђеловдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Аксић је раширено на подручју Косова и Метохије. Како пише наш сарадник Александар Аксић Шарко, током 19. века на подручју Косова и Метохије било је популарно и омиљено давати име Акса. Има пуно породица Аксића на Космету и многи од њих нису заједничког порекла. Углавном су у периоду између 1930. до 1960. године мењали старо презиме са новим по претку који се звао Акса, углавном по деди или прадеди.

На губљење старих родовских презимена косовско-метохијских Срба утицале су власти, војне, локалне самоуправе, црквене и школске, тако да је у периоду од 1930. до отприлике 1960. године око 60 до 70 одсто косовско-метохијских Срба променило презиме, иако су сви имали стара родовска презимена.

Аксића има на Косову у (Житињу, општина Витина), у (Партешу, општина Гњилане), у (Пасјану, општина Гњилане), у (Доњој Будризи, општина Гњилане), у (Горњем Неродимљу, општина Урошевац), у (Лапљем Селу, општина Приштина), у (Великој Хочи, општина Ораховац) у околини Липљана, Призрена, Косовске Митровице, Косовске Каменице, Косовог Поља, Ђаковице итд. Сви су различитог порекла и сви су имали нека стара друга презимена. Има их расељених по Србији, углавном током 1999. године и касније, има их у Јагодини, Лесковцу, Београду, Лазаревцу, Врању, Кладову, Нишу, у Швајцарској, Аустрији итд.

Аксића има и у другим крајевима Србије, еx Југославије, који немају никакве везе са Косовом или тек мањи број њих. На пример, у околини Шапца има Аксића, у околини Новог Пазара, Владичног Хана, Новог Сада, Београда, у Бањој Луци и Сарајеву, у Славонији у Црној Гори. Непознато је да ли потичу од неких тамошњих породица. Углавном су малобројни.

КРСНА СЛАВА:

ПОЗНАТИ:

__________________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. Milos Aksic

    Da se nadovezem na ovo sto je Dubravka rekla posto mi je sestra. 🙂 Tacno je da su u Kolasinu a moguce i celoj Crnoj Gori oni jedini Aksici. Poreklo nam je iz sela Planjane nadomak Prizrena i koliko sam uspeo da sa stricem pretrazim poreklo prezimena dosli smo do podatka da su jos od 1800. i neke godine Aksici u tom selu u Metohiji i da slave Sv. Nikolu. Nazalost od 1999. nikog vise u selu nema jer tamo trenutno zivi 1 srbin a ostalo su poturceni Srbi.

    • Aleksandar Spasic

      Поштовани господине Аксић Милош из Плањане. Дали знате мог покојног пра деду Стојан Спасић раније Стојан Аксић? Дали смо можда фамилија?

      Поздрав / Александар Спасић-Аксић

    • voja

      Istina da u Planjanu žive poturćeni Srbi, ali ima još pravih, svake godine idem kod mog ujaka, ima još nekoliko kuća u okolici . Da, krsna slava je sv. Nikola, i nažalost, sve više se nastanjuje s muslimanskim Albancima jer ih je država izneverila .

  2. Spasoje

    Velika familija Aksic iz Pancela,opstina Kosovska Kamenica,slava Sveti Nikola. Imate li kakve podatke o toj familiji. Po nekoj prici mislim da je to prezime i pre 19.veka.

  3. hakala

    kolonizovani jevreji iz curuga i okoline, koji po prelasku preko dunava na prezime aksin dodaju prefix ic i izbaciju n kako bi prikrili poreklo.

  4. Данијела Аксић-Мирчета

    У одговору од пре неколико година сазнајем да је моја фамилија Аксић (Одевце, општина Косовска Каменица, крсна слава Свети Јован), први пут забележена 1931. род Старинци. Мој деда Петко Аксић рођен је 1926. у Одевце. Његов деда, мој прадеда Младен Аксић, према мојим првим сазнањима умро је око 1928. године, а према најновијим информацијама, пронађен је мртав у атару. Као убице спомињу се “комшије” из села Коретин, општина Косовска Каменица. Младенов рођени брат је Крста Аксић, вероватно рођен у 19. веку.
    Корени су много дубљи, али моја сазнања минимална. Требам помоћ?