Плећаш

4. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Žarko Obradović

    Plećaši su u Liku doselili oko 1689. g. iz zapadne Bosne, od Grahova. Tako kaže Martin Brajković u svom putopisu iz 1710. g. Milan Radeka kaže da Plećaši slave sv. Jovana.
    Radoslav M. Grujić kaže da je 1915. g. Plećaša bilo 85 kuća u Lici a najviše u Divoselu- 43 i Bruvnu- 35. Bila je poneka kuća i u Gospiću, Mazinu i Smiljanu. Stjepan Pavičić ih ne spominje u svom delu o Lici i Krbavi. Karl Kaser u svom popisu iz 1712.g. nalazi Plećaše u Divoselu u 2 kuće čije su glave Vukadin i Radan Plećaš. Vukadin u kući ima 7 sinova i 7 unuka te još 16 ženske čeljadi. Radan u kući ima brata, 4 sina i 4 unučadi i 10 ženske čeljadi. U Bruvnu je bila 1 kuća Bogdana Plećaša koji u kući imaše 2 sina, 2 unuka i 4 ženske čeljadi. 1941. g. U zaseoku Plećaši kod Bruvna bilo je 17 kuća Plećaša. U tim kućama živelo je oko 100 Plećaša.Svoju zemlju su imali na Čemernici a blago su napajali na lokvi u Cerju. 1946.g. 3 porodice Plećaša se kolonizuju u Bački Gračac kod Odžaka. Glave ovih Plećaša bili su braća Milanko, Jovo i Dmitar.Najbogatiji Plećaši u zaseoku kod Bruvna bili su tzv. Gabrići. Bili su u Đujićevoj vojsci tokom rata a 1945. su izbjegli u SAD. Partizani su streljali Nikolu i Danu Plećaša. Od 17 muća 4 su bile četničke. Plećaši su se mahom ženili ženama iz Mazina, Dmitrakovića i sa Graova. Njihove cure su se udavale u Radakoviće i za Obradoviće iz Dolova.

    • G. Plećaš

      Ja imam drugačije informacije, izvore i reference što se tiče doseljavanja.. spominju se Plećaši i pre te godine koju ste naveli, u Divoselu. Za ostalo, što bih se reklo se slažem , verovatno znate iz iskustva! Pozdrav od Plećaša

      • Žarko Obradović

        Znam ja dosta više a ovde sam naveo samo mišljenja drugih autora o Plećašima. Moja je prababa iz zaseoka Plećaši kod Bruvna. Čisto da znate moguće je da su naši preci pre oko 500 g izašli iz iste kuće. Pozdrav